Reisadvies

Namibië

Afbeelding Namibië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 215 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Pretoria (Zuid-Afrika), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Namibië heeft maatregelen getroffen om verspreiding van het ebola-virus tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen gevolgen hebben voor het personenverkeer. Grenzen kunnen bijvoorbeeld gesloten zijn of vluchten geannuleerd. Houd hier rekening mee in uw reisplannen naar, via en uit Namibië. Informeer bij de ambassade van Namibië naar de laatste ontwikkelingen. Of laat u informeren door de luchtvaartmaatschappij, reisorganisatie of uw contactpersoon in Namibië.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Namibië. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 101 11 (politie), 21 11 11 (ambulance en brandweer) (telefoonnummers alleen geldig in Windhoek).

Geen Nederlandse ambassade in Namibië

Er is geen Nederlandse ambassade in Namibië. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Criminaliteit

In Windhoek en in Swakopmund neemt het aantal (gewapende) berovingen op buitenlandse toeristen toe. Wees alert als u in de avond of nacht de straat op gaat. Zeker als u buiten het centrum van de stad bent. Draag geen waardevolle artikelen bij u.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Namibië is niet vergelijkbaar met Nederland. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit. In verband met de afstanden kan het enige tijd duren voordat hulpdiensten ter plekke zijn.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties, maatregelen om malaria te voorkomen en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Namibië in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reist u naar Namibië via Zuid-Afrika? Houd dan rekening met de aangescherpte regels van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

Vanaf 1 juni 2015 heeft South African Department of Home Affairs de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht transiteren via Zuid-Afrika. Meer informatie kunt u vinden via de onderstaande Engelstalige websites.

Tips van de ambassade

Wilt u weten hoe kunt u betalen en geld kunt opnemen in Namibië? Informeer voordat u vertrekt waar en hoe dat kan (creditcard of contant). U kunt hierover contact opnemen met uw bank.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON