Reisadvies

Mexico

Afbeelding Mexico
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 1.0 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

In de deelstaat Guerrero is meer onrust ontstaan na de verdwijning van 43 studenten in de stad Iguala in september 2014. Er zijn veel demonstraties en er zijn regelmatig confrontaties met de politie. De tolweg naar Acapulco wordt regelmatig geblokkeerd door demonstranten. Ook vluchten van en naar Acapulco kunnen geannuleerd worden vanwege demonstraties.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Reizen over de weg

Reis na zonsondergang bij voorkeur niet over de weg, vooral niet in afgelegen gebieden. De meest veilige wegen zijn de tolwegen (‘cuota’). Reist u met de bus? Koop dan een kaartje bij een van de beter bekendstaande busmaatschappijen.

Controleposten op doorgaande wegen

In Mexico kunt u controleposten tegenkomen op sommige doorgaande wegen. Het leger de politie kan op deze plekken de auto’s grondig onderzoeken. Let op als u een groep militairen of politiemensen ziet. Volg de aanwijzingen op tijdens een onderzoek.

Neem officiële (luchthaven)taxi’s

Reist u van het vliegveld naar de stad? Neem dan de officiële luchthaventaxi's (‘taxi’s autorizados’). De loketten staan duidelijk aangegeven. In Mexico-Stad kunt u beter telefonisch een taxi bestellen of taxi's van een standplaats nemen (‘taxi's de sitio’).

Zogenaamde vergoedingen bij verkeersongevallen

Bij een verkeersongeluk komt het voor dat de lokale bevolking de betrokkenen bij het ongeluk (ook onschuldige) vasthoudt. Net zolang tot de betrokkenen een vergoeding betalen.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Mexico op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 066 (politie), 065 (ambulance), 068 (brandweer) (telefoonnummers werken niet in het hele land).

Nederlandse ambassade in Mexico-Stad

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad.

Onveilige gebieden

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • De deelstaat Tamaulipas. In deze deelstaat is het onveilig door criminaliteit en geweld tussen onderling revaliserende drugsbendes;
 • In het gehele grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten zijn veiligheidsrisico’s door activiteiten en criminaliteit van drugsbendes. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het gedeelte van het grensgebied met de Verenigde Staten vanaf Ciudad Juarez naar de oostkust (met de steden Piedras Negras, Nuevo Laredo, Reynosa en Matamoros);
 • De deelstaat Guerrero met uitzondering van het gebied van de grens met de deelstaten Morelos en Estado de Mexico tot de stad Taxco en de steden Zihuatanejo, Ixtapa en het centrum van Acapulco. In de deelstaat Guerrero is meer onrust ontstaan na de verdwijning van 43 studenten in de stad Iguala in september 2014. Er zijn veel demonstraties en er zijn regelmatig confrontaties met de politie;
 • De regio Tierra Caliente in Michoacán. In deze regio zijn er sinds januari 2014 meer confrontaties tussen gewapende burgergroepen (grupos de autodefensa), criminele organisaties, politie en het leger. Daarbij zijn doden gevallen.

Veiligheidsrisico’s door (drugs)afrekeningen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar verschillende gebieden in Mexico. Vooral in gebieden waar veel (drugs)afrekeningen zijn. Dit is buiten de toeristische plaatsen in de volgende deelstaten:

 • Baja California;
 • Colima;
 • Chihuahua;
 • Coahuila;
 • Distrito Federal;
 • Durango;
 • Estado de Mexico;
 • delen van Guerrero (met badplaats Acapulco);
 • Jalisco (met uitzondering van de weg van Puerto Vallarta tot en met Punta de Mita);
 • Michoacán;
 • Morelos;
 • Nayarit (met uitzondering van de weg van Punta de Mita tot en met Puerto Vallarta);
 • Nuevo León;
 • San Luis Potosí;
 • Sinaloa;
 • Sonora;
 • Veracruz;
 • Zacatecas;
 • Het gedeelte van het grensgebied met de Verenigde Staten van Ciudad Juarez naar de westkust.

Veiligheidsrisico’s in de grensstreek van de deelstaat Chiapas

In de grensstreek van de deelstaat Chiapas heerst nog enige spanning. Bewapende groepen hebben daar ‘eigen gebieden’. Die eigen gebieden zijn niet te herkennen en er is weinig politie. Daarom zijn er veiligheidsrisico’s in die gebieden.

Veiligheidsrisico’s in Oaxaca, Guerrero en Michoacán

In Oaxaca, Guerrero en Michoacán neemt de bevolking van sommige dorpen het recht in eigen hand wat betreft orde en veiligheid. De inwoners van deze dorpen zijn niet tevreden over het werk van de lokale politie.  In Oaxaca leidden demonstraties in het verleden tot geweld tussen demonstranten en de politie. Daarbij vielen doden en gewonden. Vermijd demonstraties en grote groepen mensen.

Overige veiligheidsrisico’s

Ook in de overige deelstaten van Mexico kan geweld voorkomen. Bijvoorbeeld bedreiging, beroving, afpersing, wegafzetting, ontvoering, marteling of moord door een criminele organisatie. Wees alert op de risico’s in deze gebieden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen in de nacht. Let ook extra op bij het uitgaan.

Criminaliteit

Geweld in drugsoorlog

Er is in Mexico sprake van geweld tussen drugsbendes onderling en tussen drugsbendes en de politie en het leger. Maar er is ook geweld tussen de drugskartels onderling. De bendes staan erom bekend veel geweld te gebruiken. Deze drugsoorlog is meestal niet gericht tegen burgers. Maar ook voor burgers bestaat het gevaar slachtoffer te worden van deze oorlog. Er vielen al vele doden door de drugsoorlog.

Risico op beroving

In de grote steden loopt u het risico op beroving. Reist u met het openbaar vervoer in (de buurt van) populaire toeristische plaatsen of in Mexico-Stad? Wees dan extra alert op het vliegveld of op een busstation. Hier vinden berovingen plaats. Vaak net nadat het slachtoffer geld heeft gewisseld of opgenomen.

Er vinden soms ook berovingen plaats in lijnbussen die naar toeristische bestemmingen rijden. Bijvoorbeeld op de route van Mexico-Stad naar Teotihuacan. Reis alleen in eersteklas bussen.

Als u slachtoffer bent van een beroving, geef uw bezittingen dan af en verzet u niet. Als u zich verzet, leidt dat vaak tot (meer) geweld.

Risico op ontvoering

In de stedelijke gebieden van Mexico (dus ook Mexico-Stad) vinden korte ontvoeringen plaats. Het slachtoffer moet dan onder dwang geld uit een geldautomaat halen. Meestal duurt een ontvoering ongeveer 24 uur. De ontvoerder kan dan meerdere malen geld opnemen. Als het slachtoffer familie of vrienden in de buurt heeft, kan de ontvoerder ook losgeld eisen. Langere ontvoeringen komen ook voor. Vaak is de politie dan onderdeel van de bende. In het algemeen zijn buitenlanders niet de doelgroep van deze misdrijven.

Neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees voorzichtig als u in het openbaar over geld of zaken spreekt;
 • Wees alert als vreemden u vragen naar persoonlijke informatie of financiële hulp;
 • Draag geen opvallende sieraden, juwelen en horloges;
 • Draag geld, creditcards en belangrijke papieren zoals uw paspoort, dicht op uw lichaam;
 • Houd uw bagage goed in de gaten, ook in de lobby van een hotel;
 • Wees voorzichtig met het aannemen van eten, drinken of een ritje van vreemden;
 • Verlies uw eten en drinken niet uit het oog in een bar of restaurant;
 • Vermijd afgelegen plekken, zoals verlaten stranden.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In de buurt van Mexico-Stad ligt de vulkaan Popocatépetl. Deze vulkaan is nog steeds actief. Het gebied rond de vulkaan is gesloten voor publiek. Reist u naar Mexico-Stad, Puebla of omgeving? Volg dan de situatie van de Popocatépetl op de website van de Mexicaanse overheid.

Aardbevingen

In Mexico kunnen aardbevingen voorkomen. Soms ook zware aardbevingen. Vooral de westkust (van Baja California tot en met Chipas) tot het midden van het land (ook de stad Mexico) is aardbevingsgevoelig.

Tropische stormen en orkanen

Van mei tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Deze stormen en orkanen komen voor aan beide kusten van Mexico. Dus aan de Golf van Mexico/Caribische Zee (van juni tot en met oktober). En aan de kust van de Stille Oceaan (van mei tot en met oktober). Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Schade door orkanen

In september 2014 zorgde de orkaan Odile voor veel overlast aan de westkust met name in de deelstaat Baja California Sur, in het gebied van Los Cabos tot La Paz. Hierdoor heeft de infrastructuur (wegen, elektriciteit- en watervoorziening en het vliegveld) veel schade opgelopen. Ook toeristenvoorzieningen hebben schade opgelopen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Mexico in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON