Reisadvies

Moldavië

Afbeelding Moldavië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 111 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Boekarest (Roemenië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies.  U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Wees alert op de politieke situatie in Moldavië. Vooral de zelfstandige regio’s in Moldavië, zoals Transnistrië en Gagaoezië, worden sterk door Rusland beïnvloed. Dit kan tot spanningen leiden. Zeker nu in buurland Oekraïne de situatie niet stabiel is.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

De wegen in Moldavië zijn vaak slecht. Ook zijn er onverlichte voertuigen op de weg. Bijvoorbeeld een paard-en-wagen. Reis daarom niet na zonsondergang. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Moldavië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112 (alleen vanaf mobiele telefoons), 902 (politie), 903 (ambulance), 901 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Moldavië

Er is geen Nederlandse ambassade in Moldavië. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Boekarest, Roemenië. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Chisinau.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Transnistrië. Dit heeft te maken met de uitzonderlijke politieke situatie in dit afgescheiden gebied. Transnistrië is een zelfstandig gebied met een eigen bestuur dat sterk vaart op de politieke koers uit Rusland. Zeker nu in het buurland Oekraïne de politieke situatie niet stabiel is, kan dit tot spanningen leiden. Blijf daarom goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen als u naar Transnistrië wilt reizen.

Criminaliteit

In Moldavië komt veel straatcriminaliteit zoals diefstal en beroving voor. Aan de drankjes van bezoekers van disco’s en nachtclubs worden regelmatig verdovende middelen toegevoegd. Toeristen zijn vaak het slachtoffer van geld- en wisseltrucs en creditcardfraude.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Moldavië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON