Reisadvies

Mauritanië

Afbeelding Mauritanië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 286 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

In Mauritanië zijn terroristische organisaties zoals Al Qaida in de Maghreb (AQIM) actief. Dat komt door de ontwikkelingen in buurland Mali. AQIM heeft verklaard dat zij in Mauritanië doorgaan met de ‘oorlog tegen het Westen’. Daardoor is er een verhoogde kans op ontvoeringen en terroristische aanslagen.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Gaat u voor zaken of studie naar Mauritanië? Neem dan voor uw reis contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal). Vraag naar de veiligheidsrisico’s en adviezen bij de ambassade. Laat u bij uw bezoek naar Mauritanië begeleiden door iemand die het land goed kent. Iemand die u wegwijs kan maken en u advies kan geven.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Mauritanië op de website van de ANWB

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Mauritanië. Er staat in de wet de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 117 (politie), 118 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Mauritanië

Er is geen Nederlandse ambassade in Mauritanië. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Dakar, Senegal.U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het consulaat in Nouakshott.

Onveilige gebieden

Reis niet naar:

  • Het gebied ten oosten van de lijn Fdérik - Chinguetti - Tidjikdja - Ayoun el-Atrouss - Bou Steile.
  • De grensgebieden met Mali, West-Sahara en Algerije.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de overige gebieden in Mauritanië.

Criminaliteit

Het is in Mauritanië erg lastig om te betalen met een pinpas of creditcard. Neem niet te veel (contant) geld mee op zak. Dat kan gevaarlijk zijn. U loopt dan het risico op een beroving.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Sinds december 2007 zijn er verschillende terroristische aanslagen in Mauritanië gepleegd. De terroristische Al Qaida in de Maghreb (AQIM) eiste deze aanslagen op. De aanslagen richten zich vooral tegen westerlingen. Maar ook tegen Mauritaniërs die zich inzetten voor de veiligheid. Wees  alert op plekken waar veel buitenlanders komen.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld politieke onrust of een natuurramp) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

In Mauritanië zijn er op veel plaatsen geen goede medische voorzieningen. Ook in de hoofdstad Nouakchott en in de stad Nouadhibou is de gezondheidszorg niet in alle gevallen voldoende, maar zijn er ziekenhuizen waar men kleine ingrepen uitvoert. Buiten de steden zijn er vaak geen medische hulpdiensten. (Goede) medicatie is meestal niet beschikbaar. Dit betekent dat u in geval van een ernstig medisch probleem mogelijk vervoer nodig heeft naar een ander land. De kosten van deze zogenoemde medische repatriëring zijn heel hoog. Vraag uw verzekeringsmaatschappij of repatriëring in alle gevallen gedekt is.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Mauritanië in Brussel, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

U kunt niet pinnen in Mauritanië. Creditcards worden niet geaccepteerd. Neem dus contant geld of travellers cheques mee. Regulier bankverkeer is moeizaam.

Mauritanië is een streng islamitisch land. Vrouwelijke reizigers wordt geadviseerd zich bedekt te kleden: broek of rok tot ruim onder de knie, geen blote armen.

De import, verkoop en het publiekelijk drinken van alcohol is verboden.

Het is verboden om foto’s te nemen van overheidsgebouwen en overheidsdienaren zoals de politie en het leger.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON