Reisadvies

Sierra Leone

Afbeelding Sierra Leone
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 84 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Accra (Ghana), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er is een ebola-uitbraak in Sierra Leone. Als gevolg daarvan is de veiligheidssituatie in Sierra Leone verslechterd. Vooral in de hoofdstad Freetown. Reis niet naar Sierra Leone. Verblijft u in Sierra Leone? Dan adviseert het ministerie u het land te verlaten.

De overheid van Sierra Leone neemt maatregelen om verspreiding van ebola tegen te gaan. Er zijn reisbeperkingen opgelegd naar de regio’s Kailahun en Kenema. Ook zijn bijeenkomsten verboden. De meeste grensovergangen van Sierra Leone zijn gesloten. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten naar Sierra Leone geannuleerd. Een aantal landen laat vliegtuigen of schepen uit Sierra Leone niet toe. De meeste ziekenhuizen zijn dicht. Dat betekent dat er in Sierra Leone geen of slechts zeer beperkte toegang tot medische zorg is.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In Sierra Leone kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de situatie in de buurlanden plotseling verslechtert. Vermijd daarom demonstraties.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Wegen zijn slecht en onverlicht. Vooral tijdens het regenseizoen dat van mei tot en met november loopt. Dan zijn de wegen moeilijk begaanbaar. Reis alleen overdag. Reizen in de nacht wordt afgeraden. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Sierra Leone op de website van de ANWB.

Aankomst op Lungi International Airport in Freetown

Lungi is door een brede baai gescheiden van de hoofdstad Freetown. Het vervoer naar de stad gaat alleen over het water (officiële watertaxi en veerpont) of over de weg (auto).

Reis alleen overdag van of naar de internationale luchthaven Lungi. Dit is het meest veilig. De meeste vluchten uit Europa komen na zonsondergang aan. Het is beter om een hotel in Lunghi te boeken zodat u overdag kunt reizen. Regel uw vervoer naar de stad of een verblijf op de luchthaven van tevoren.

Geen Nederlandse ambassade in Sierra Leone

Er is geen Nederlandse ambassade in Sierra Leone. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Accra, Ghana.U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Er is een ebola-uitbraak in Sierra Leone. Daardoor is de veiligheidssituatie in Sierra Leone verslechterd. Reis niet naar Sierra Leone. Verblijft u in Sierra Leone? Verlaat dan het land (zie ‘De laatste ontwikkelingen’).

Criminaliteit

Door grote armoede is er veel criminaliteit, zoals gewapende overvallen. De politie en het leger zijn gestationeerd door heel Sierra Leone om de veiligheid te bewaken.

Behalve veel criminaliteit, komt corruptie ook vaak voor.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Er is een ebola-uitbraak in Sierra Leone. Ebola is een ernstige infectieziekte met vaak dodelijk afloop. Het ebolavirus wordt overgedragen via direct contact met besmettelijke patiënten/dieren of hun lichaamsvloeistoffen. Vermijd daarom direct contact met ebola-patiënten en hun lichaamsvloeistoffen. Vermijd direct contact met dode mensen en dieren. Neem geen deel aan begrafenisrituelen. Gebruik geen ‘bushmeat’ of andere dierlijke producten uit het regenwoud. Was regelmatig de handen. Denk na of een bezoek aan een ziekenhuis of gezondheidskliniek noodzakelijk is. Door de groeiende uitbraak kunnen daar veel ebola-patiënten zijn.

De uitbraak van het ebolavirus kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van vluchten om het land te verlaten.

Kijk voor meer informatie over ebola op:

In Sierra Leone zijn er op veel plaatsen geen goede medische voorzieningen. Ook in de grote steden is de gezondheidszorg niet voldoende. Vaak zijn er geen medische hulpdiensten. (Goede) medicatie is meestal niet beschikbaar. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit, ook in het geval van een ebola-besmetting.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieëen. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Sierra Leone in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON