Reisadvies

Palestijnse Gebieden

Afbeelding Palestijnse Gebieden
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 109 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah (Westelijke Jordaanoever), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Gaza

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar Gaza. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Sinds het staakt-het-vuren van 27 Augustus 2014 is het relatief rustig in Gaza. Maar de situatie is onvoorspelbaar. De leefomstandigheden worden er slechter. Door dit alles kan de veiligheidssituatie in korte tijd verder verslechteren.

Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem

Er zijn veilgheidsrisico's voor reizen naar de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem. Joodse kolonisten bouwen woningen en dorpen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Daardoor zijn er aanhoudende demonstraties en spanningen in het gebied. Wees op uw hoede als u reist op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De situatie is sinds de Gaza-oorlog meer gespannen. Er zijn regelmatig rellen in Oost-Jeruzalem. Onder andere in de wijken Sjeikh Jarrah, Silwan, Abu Tor, Shufat en Atur. Kort geleden zijn er gewelddadige incidenten geweest nabij de grens tussen Oost- en West-Jeruzalem. Wees extra alert in deze gebieden en vermijd rellen en demonstraties. Maak geen gebruik van openbaar vervoer. Reis niet na zonsondergang op de Westelijke Jordaanoever.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Gaza

Grens met Egypte regelmatig gesloten

De grensovergang met Egypte, bij Rafah, is sinds juli 2013 soms langere tijd dicht. Dat gebeurt zonder waarschuwing. Het is dan niet mogelijk om via Rafah naar Gaza te reizen. Of Gaza via Rafah te verlaten.

Terugkeer van Palestijnen via Rafah naar Gaza: vraag de Palestijnse vertegenwoordiging in Caïro of de grens open is.

Heeft u de Palestijnse nationaliteit? Bent u via Rafah naar Nederland gereisd? En wilt u na uw bezoek aan Nederland via Rafah terug naar Gaza? Vraag dan aan de Palestijnse vertegenwoordiging in Caïro of de grens open is.

Grensovergang Erez alleen open voor personen met vergunning

De grensovergang naar Israël bij Erez is alleen open voor personen met een speciale vergunning. Die vergunning moet aangevraagd worden bij de Israëlische autoriteiten. De volgende personen krijgen in principe geen vergunning om de grensovergang bij Erez te passeren:

  • Personen met een dubbele nationaliteit (Palestijns en Nederlands);
  • Personen die eerder via Rafah naar Gaza zijn gereisd;
  • Personen die Gaza via Rafah hebben verlaten.

Deze personen moeten de grensovergang bij Rafah gebruiken.

Informeer naar de veiligheidssituatie op dit moment

Informeer bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah (Westelijke Jordaanoever) naar de veiligheidssituatie op dit moment. Of informeer bij de lokale autoriteiten.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 100 (politie), 101 (ambulance), 102 (brandweer).

Geen Nederlandse vertegenwoordiging in Gaza

Er is geen Nederlandse vertegenwoordiging in Gaza. Heeft u informatie nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah, Westelijke Jordaanoever.

Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem

Spanningen bij controleposten op Westelijke Jordaanoever

De Westelijke Jordaanoever is sinds 1967 door Israël bezet. Er zijn veel vaste en mobiele controleposten (checkpoints) in het gebied. Bij deze checkpoints kunnen spanningen hoog oplopen. Soms ontstaan er explosieve situaties. Wees alert in de buurt van checkpoints en vermijd rellen en demonstraties. Ze kunnen gewelddadig worden.

Nederlanders die ook de Palestijnse nationaliteit bezitten moeten via de grensovergang met Jordanië reizen

Bent u Nederlander en heeft u (naast de Nederlandse) ook de Palestijnse nationaliteit? Of bent u geboren in de Palestijnse gebieden en staat dat geregistreerd? Dan mag u niet de Westelijke Jordaanoever in of uit via Ben Gurion International Airport in Israël. U moet de grensovergang van de Westelijke Jordaanoever met Jordanië (King Hussein Bridge/Allenby) gebruiken.

Bent u Nederlander en heeft u ook de Israëlische nationaliteit? Kom dan niet in de A-zones

De Israëlische wet verbiedt alle staatsburgers om in de zogenaamde A-zones van de Palestijnse gebieden te komen. Dat zijn de steden die door de Palestijnse Autoriteiten worden bestuurd. Bijvoorbeeld Ramallah, Bethlehem en Nablus. Ook Nederlanders met de Nederlandse en de Israëlische nationaliteit mogen niet in de A-zones komen.

Informeer naar de veiligheidssituatie op dit moment

Informeer bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah naar de veiligheidssituatie op dit moment. Of informeer bij de lokale autoriteiten. Reis zo mogelijk samen met iemand die de situatie ter plekke goed kent.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 100 (politie), 101 (ambulance), 102 (brandweer).

Onveilige gebieden

Gaza

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar Gaza. De veiligheidssituatie is daar slecht. Er kunnen gewelddadige acties voorkomen tussen Hamas en radicale groepen, zoals Islamic Jihad. Daarvan kunnen onschuldige omstanders slachtoffer worden. Daarnaast bestaat er het risico slachtoffer te worden van Israelische luchtaanvallen.

Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem

Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen naar de gehele Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem. Wees op uw hoede als u in die gebieden reist. Er zijn regelmatig demonstraties en gewelddadige incidenten in het gebied.

Er wonen Joodse kolonisten in illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Deze kolonisten organiseren regelmatig demonstraties op en rond de wegen. Deze demonstraties zijn soms gewelddadig. Het komt voor dat kolonisten stenen gooien naar Palestijnse en internationale voertuigen. Wees daarom alert in de buurt van de nederzettingen van Joodse kolonisten. Vooral in de heuvels rond de steden Nablus en Hebron. Let ook op in de gesloten militaire zone in Hebron (de H2 zone rond Ash-Shuhada Street en de Ibrahimi moskee/Graf van de Patriarchen). Ook daar kunnen leden van kolonistengroepen vijandig reageren.

Palestijnen demonstreren regelmatig tegen de bezetting. De demonstraties zijn op verschillende plaatsen. Bijvoorbeeld in een aantal wijken in Oost-Jeruzalem: Sheikh Jarrah, Atur, Silwan en Shufat. Ook in de gebieden rond de Palestijnse vluchtelingenkampen komen demonstraties en gewelddadigheden voor. Demonstraties lopen vaak uit op geweld. Er zijn altijd Israëlische militairen aanwezig bij demonstraties. Vermijd alle demonstraties. Kort geleden zijn er in het grensgebied tussen Oost- en West-Jeruzalem gewelddadige incidenten geweest. Die richtten zich op Israeliërs. Wees alert in deze gebieden en maak geen gebruik van het openbaar vervoer.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Gaza

Er is een terroristische dreiging in Gaza. Waar en wanneer aanvallen plaatsvinden, is niet te voorspellen. Er zijn ook aanvallen in plaatsen die bezocht worden door buitenlandse reizigers of buitenlanders die in Gaza werken. Ook in het grensgebied met Israël. Bovendien is er een risico op ontvoeringen door radicale islamitische groepen.

Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem

Er bestaat een klein risico slachtoffer te worden van (bom)aanslagen in het gebied. Wees met name in het grensgebied tussen Oost- en West-Jeruzalem alert en maak geen gebruik van het openbaar vervoer.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Op de Westelijke Jordaanoever kunnen in de periode oktober tot en met maart flash-floods voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de Palestijnse missie in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON