Reisadvies

Zuid-Afrika

Afbeelding Zuid-Afrika
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 347 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Pretoria, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er is op dit moment sprake van spanningen en geweldsincidenten. Deze zijn gericht tegen (Afrikaanse) buitenlanders. Ze komen vaak onverwachts voor, vooral in de binnensteden en townships. Toeristen zijn niet het doelwit. Wees alert en vermijd binnensteden en townships. Volg de lokale media.

Er zijn af en toe samenscholingen en demonstraties uit protest tegen de regering. Die kunnen gewelddadig zijn. Ze vinden vaak plaats zonder aankondiging. Toeristen zijn niet het doelwit. Wees alert en vermijd ze. Volg de lokale media.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Townships bezoeken

Wilt u de townships (de woongebieden buiten de grote steden) bezoeken? Ga dan met een gids of een andere begeleider.

Verkeersveiligheid

In Zuid-Afrika zijn de verkeersregels niet altijd hetzelfde als die in Nederland. Voertuigen in het openbaar vervoer zijn vaak niet goed onderhouden. De verkeerssituatie lijkt op die in het Westen, maar er gelden andere regels. Verkeer van rechts heeft bijvoorbeeld niet altijd voorrang, maar de auto die een kruising het eerst bereikt. Wees daarop alert als u met (lokale) vervoermiddelen reist. Kies erkende en betrouwbare organisaties.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 10 111 (politie) en 10 177 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Pretoria

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Pretoria.

Criminaliteit

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Zuid-Afrika. Er is gewelddadige criminaliteit, vooral in en rond de grote steden. Criminelen gebruiken soms grof geweld bij berovingen en ‘carjacking’. ‘Carjacking’ is dat iemand met geweld gedwongen wordt zijn voertuig af te geven.

Ook in het openbaar vervoer worden reizigers vaak beroofd, vooral in lokale bussen en taxi’s. Het komt voor dat dieven reizigers volgen vanaf het vliegveld, om ze onderweg te beroven. Of als de reizigers hun hotel ingaan.

Verder worden mensen die onderweg met pech langs de weg komen te staan soms beroofd.

In het hele land is er veel seksueel geweld, vooral rondom de grote steden.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Blijf alert.
  • Houd (film)camera's, laptops en mobiele telefoons uit het zicht.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Ga na of het hotel waar u verblijft, goed beveiligd is. Dit geldt vooral voor vrouwelijke reizigers.

Reist u met de auto, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Gebruik alleen de grotere doorgaande wegen. Zo kunt u het risico van carjacking verkleinen. Stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants. Ga niet na zonsondergang de weg op.
  • Sluit een goede reisverzekering af (all-in).
  • Controleer uw (huur) auto goed op onderhoud. Zo verkleint u het risico op beroving als u met pech langs de weg komt te staan.
  • Neem geen lifters mee.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties, maatregelen om malaria te voorkomen en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige site van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig.

De overheid van Zuid-Afrika heeft de regels voor immigratie strenger gemaakt. Ook de regels voor verlengen van visa zijn strenger geworden. Neem voor uw vertrek contact op met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag voor informatie over de nieuwe regels.

Reis u met kinderen onder de 18 jaar? Houd dan rekening met het volgende.

Van 1 juni 2015 heeft South African Department of Home Affairs de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht transiteren via Zuid-Afrika. Meer informatie kunt u vinden via de onderstaande Engelstalige websites.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON