Reisadvies

Maleisië

Afbeelding Maleisië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 689 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Volg de laatste ontwikkelingen ook via de Facebookpagina van de ambassade in Kuala Lumpur.

Algemeen

Doodstraf voor drugszaken

De rechter in Maleisië legt voor drugsbezit, drugsgebruik en drugshandel de doodstraf op.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Maleisië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 (112 vanaf mobiele telefoon, politie en ambulance), 994 (112 vanaf mobiele telefoon, brandweer), 03 21 49 65 90 (toeristenpolitie).

Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur.

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de oostelijke kuststrook van Sabah en de oostelijke eilanden. Criminelen ontvoeren met enige regelmaat toeristen uit resorts.

Criminaliteit

Vooral in de grote steden komt tassenroof voor. Hierbij probeert iemand die op een motor rijdt een tas af te pakken. Wees hier alert op. Ook komen (gewelddadige) straatovervallen voor.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Ook in Maleisië is een risico op terroristische aanslagen, terugkerende jihadisten vormen een bedreiging.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Aan de oostkust van het schiereiland van Maleisië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen.

Tropische regens en overstromingen kunnen vooral voorkomen in:

  • de deelstaten Kelantan en Terengganu en;
  • het Taman Negara Nationaal Park in Pahang.

Gebieden kunnen door de overstromingen worden afgesloten. Soms worden dan tienduizenden (soms honderdduizenden) bewoners geëvacueerd.

Van juni tot september kan de lucht ernstig vervuild zijn op het schiereiland van Maleisië. Dat komt door bosbranden in Indonesië. Wilt u tijdens een van deze periodes reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Maleisië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Let op dat uw reisdocument nog minimaal 6 maanden geldig is als u Maleisië verlaat. Is dat niet het geval dan kunt u wel worden binnengelaten, maar komt u misschien in de problemen bij uitreis. Immigratiewetten in Maleisië zijn heel streng. Personen die zich er niet aan houden, kunnen lijfstraffen krijgen.

Tips van de ambassade

U kunt met uw Nederlandse pinpas niet bij alle banken geld pinnen. U kunt wel geld pinnen bij de banken HSBC, Maybank en Standard Chartered. Uw pinpas is standaard geblokkeerd voor opnames buiten Europa. Denk eraan om die blokkade op te heffen voor u naar Maleisië reist.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON