Reisadvies

Madagaskar

Afbeelding Madagaskar
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 183 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam (Tanzania), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Madagaskar.

Er is politieke onrust. Sinds 25 januari 2014 is er een nieuwe president (Rajaonarimanpianina). Veel inwoners zijn ontevreden over het verloop van de verkiezingen.

Op 3 oktober 2014 zijn Nederlandse toeristen op een gewelddadige manier aangevallen. Dit gebeurde in een afgelegen gebied, op de Siribihina rivier, bij Miandrivazo. Dit soort aanvallen op buitenlandse toeristen door gewapende bendes komen de laatste tijd vaker voor.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

Op Madagaskar kunnen demonstraties voorkomen die mogelijk tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij de receptie van uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op Madagaskar op de website van de ANWB

Geen Nederlandse ambassade op Madagaskar

Er is geen Nederlandse ambassade op Madagaskar. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Dar es Salaam, Tanzania. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook contact opnemen met de honorair consul in Antananarivo.

Onveilige gebieden

Binnenland en kustwateren rond Madagaskar

Let extra op bij reizen naar de volgende gebieden:

  • Het eiland Nosy Be. Begin oktober 2013 doodde een vijandige menigte er 2 buitenlanders.
  • Het binnenland in het algemeen. Gewelddadige aanvallen op buitenlandse toeristen door gewapende bendes nemen toe.
  • De kustwateren rond Madagaskar. Daar zijn piraten actief. Deze piraten vormen een dreiging voor de koopvaardij, maar ook voor particuliere zeiljachten.

Gaat u naar deze gebieden? Volg dan de berichten in de media en informeer naar de veiligheidssituatie voordat u vertrekt. Bijvoorbeeld bij mensen die het gebied goed kennen.

Criminaliteit

In het hele land zijn er gewelddadige (gewapende) berovingen en overvallen. Dit geldt ook voor alle andere grote steden in Madagaskar. De berovingen en overvallen komen ook wel eens voor op doorgaande wegen in de nacht.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Kom niet na zonsondergang op straat. Ook niet om te reizen.
  • Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.
  • Zorg dat u niet veel contant geld bij u heeft.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met  een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Madagaskar kunnen van januari tot en met maart tropische stormen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de websites van:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het consulaat van Madagaskar in Rotterdam. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering met een repartieringesoptie. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON