Reisadvies

Liberia

Afbeelding Liberia
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 180 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Accra (Ghana), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Liberia. Reis niet naar de grensregio’s. De veiligheidssituatie is kwetsbaar.

De autoriteiten van Liberia hebben op 30 juni 2015 bekend gemaakt dat 1 persoon aan het ebola virus is overleden. Lokale autoriteiten en hulporganisaties trekken nu de contacten na van de patiënt.

In de buurlanden Guinee en Sierra Leone is de ebola uitbraak nog gaande. Het risico op nieuwe geïnfecteerde personen is nog steeds hoog. Er blijft verhoogde waakzaamheid van de regering van Liberia op nieuwe gevallen. De landsgrenzen zijn weer open.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

VN-Vredesmacht UNMIL

De veiligheidssituatie is kwetsbaar. De VN-vredesmacht UNMIL is in Liberia aanwezig om de politieke stabiliteit te bewaren. Deze vredesmacht geeft ook trainingen aan de Liberiaanse politie. Ondanks deze trainingen heeft de politie moeite om de veiligheid te handhaven.

Demonstraties

In Liberia kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

De wegen in Liberia zijn slecht en onverlicht. Er zijn veel verkeersongevallen. Vooral tijdens het regenseizoen (mei tot en met november) zijn de wegen vaak moeilijk begaanbaar.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (dit telefoonnummer wordt niet altijd beantwoord).

Geen Nederlandse ambassade in Liberia

Er is geen Nederlandse ambassade in Liberia. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Accra, Ghana. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie, zoals de ambassade van Duitsland in Monrovia: +231 888 65 35 68 of via e-mail: info@monrovia.diplo.de.

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Liberia.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Liberia. De veiligheidssituatie is kwetsbaar. De politie heeft moeite om de veiligheid te handhaven. Er is veel criminaliteit en er komen gewelddadige overvallen voor.

Reis niet naar de grensregio’s.

In de grensregio’s van Liberia is de veiligheidssituatie niet stabiel. Er vinden regelmatig overvallen plaats.

Criminaliteit

Voor uw veiligheid is het beter om niet na zonsondergang reizen. Dit geldt zowel voor Monrovia als voor de rest van het land.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

In de buurlanden Guinee en Sierra Leone is de ebola uitbraak nog gaande. De landsgrenzen zijn weer open. Het risico op nieuwe geïnfecteerde personen is nog steeds hoog. Er blijft verhoogde waakzaamheid van de regering van Liberia op nieuwe gevallen.

Kijk voor meer informatie over ebola op:

In Liberia is er zeer beperkte toegang tot goede medische voorzieningen. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Liberia in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Liberia blijft een fragiele staat met een marginaal functionerende overheid. Toch vindt er een herstel plaats. Hierbij eist de bevolking in toenemende mate grotere inspraak in het handelen van de overheid op. De private sector is bij uitstek een sector die groeit. Publieke dienstverlening zoals gezondheidszorg en onderwijs blijven kwalitatief onder de maat.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON