Reisadvies

Kirgizië

Afbeelding Kirgizië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 237 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Astana (Kazachstan), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

In Kirgizië kunnen plotseling spanningen ontstaan. Vooral in het zuiden van het land, in de oblasts (provincies) van Osh, Jalal-Abad en Batken. En zeker in de Fergana-vallei. Wees alert en informeer van tevoren naar de situatie.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Volg de laatste ontwikkelingen ook via de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Astana, Kazachstan en via Twitter.

Algemeen

Demonstraties

In Kirgizië kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Wees alert en vermijd demonstraties.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Kirgizië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 161.

Geen Nederlandse ambassade in Kirgizië

Er is geen Nederlandse ambassade in Kirgizië. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Astana, Kazachstan. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Bishkek. Vaak is het niet mogelijk om op korte termijn consulaire hulp te verlenen.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Kirgizië. Wees extra alert in de provincies:

  • Osh;
  • Jala-Abad;
  • Batken.

In deze provincies kunnen (spontaan) demonstraties, onlusten en ernstige ongeregeldheden plaatsvinden. Dit is ook een risico in de stedelijke gebieden, vooral de hoofdstad Bishkek.

Criminaliteit

In Kirgizië komt (zware) criminaliteit tegen buitenlanders voor. Vooral in stedelijke gebieden. Buitenlanders zijn het slachtoffer geworden van:

  • gewelddadige overvallen (soms door nepagenten);
  • verkrachting;
  • ontvoering.

Het gebruik van vuurwapens is niet ongewoon in Kirgizië.

Er is nauwelijks opvang voor de slachtoffers van criminele acties. De politie spreekt vaak geen Engels.

Terrorisme

Kirgizië ligt in een gebied waar terroristische groepen actief zijn en waar terroristische aanslagen waren. Het land kan weinig weerstand bieden tegen de dreiging van terroristische groepen. Daarom kan Kirgizië doelwit worden van een terroristische aanslag.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

In het grootste deel van Kirgizië zijn zeer beperkte medische voorzieningen. Vooral buiten de hoofdstad Bishkek. Het medisch personeel, zoals dokters, spreekt vaak geen andere taal dan Kirgizisch of Russisch. Houd hier rekening mee.

Evacuatie bij medische problemen

Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Kirgizië kunnen aardbevingen voorkomen. Ook zware aardbevingen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Kirgizië in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON