Reisadvies

Gambia

Afbeelding Gambia
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 114 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er is geen ebola in Gambia. Gambia heeft maatregelen getroffen om verspreiding van het ebola-virus tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen gevolgen hebben voor het personenverkeer. Grenzen kunnen bijvoorbeeld gesloten zijn of vluchten geannuleerd. Houd hier rekening mee in uw reisplannen naar, via en uit Gambia. Informeer bij de ambassade van Gambia naar de laatste ontwikkelingen. Of laat u informeren door de luchtvaartmaatschappij, reisorganisatie of uw contactpersoon in Gambia.

In de nacht van 30 december 2014 is er een poging tot staatsgreep geweest in Gambia. Hierbij zijn enkele doden zijn gevallen. Inmiddels is alles weer rustig.

Blijf op de hoogte:

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In Gambia kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom (politieke) demonstraties. Kom niet te dicht in de buurt van militaire installaties en regeringsgebouwen.

Doodstraf voor bepaalde misdaden

In Gambia staat op een aantal misdaden de doodstraf. Bijvoorbeeld op misdaden als moord, verraad, mensenhandel en brandstichting. In 2012 werd een aantal ter dood veroordeelden gedood.

Consulaire bijstand aan Nederlandse gedetineerden in Gambia

Wordt u gearresteerd in Gambia? Dan kan de Nederlandse ambassade u geen consulaire bijstand geven in de gevangenis. De Gambiaanse autoriteiten staan consulaire bezoeken van buitenlandse ambassades aan gedetineerden niet meer toe.

Strenge perswetten

Er gelden strenge perswetten in het land. Door deze wetten kan iemand een lange gevangenisstraf krijgen voor het verspreiden van ‘onjuist nieuws’. Of voor het maken van ‘kleinerende opmerkingen’ over publieke figuren. Houd hiermee rekening.

Reizen met de boot

Het is niet veilig om met de boot te reizen van Banjul naar Barra (Senegal). De veerboot is vaak kapot of te zwaar beladen. Bij de kleine privé-bootjes zijn er vaak onvoldoende zwemvesten aan boord.

Verkeersveiligheid

Het verkeer in Gambia is onveilig. Dat komt onder andere door de slechte staat van de wegen en voertuigen. Na zonsondergang nemen de gevaren in het verkeer sterk toe. De verkeerspolitie laat voertuigen stoppen bij controleposten. Dat gebeurt zowel in steden als daarbuiten. Stop altijd bij een controlepost, ook al zijn ze niet altijd goed te zien. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Gambia op de website van de ANWB.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Gambia. Zelfs een poging tot het aangaan van homoseksuele contacten is strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 132 (politie), 130 (ambulance), 131 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Gambia

Er is geen Nederlandse ambassade in Gambia. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Dakar, Senegal. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het consulaat in Manjai.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Gambia. In de Senegalese Casamance-regio (ten zuiden van Gambia) zijn mogelijk spanningen tussen het Senegalese leger en rebellen. Het is niet raadzaam om over de weg te reizen van Gambia naar de Casamance-regio. Er zijn mogelijk gewapende overvallen in deze regio. Gewapende overvallen kunnen in deze regio voorkomen.

Lees ook het reisadvies voor Senegal en voor Guinee-Bissau.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

In Gambia zijn er op veel plaatsen geen goede medische voorzieningen. Ook in de hoofdstad Banjul is de gezondheidszorg niet voldoende. Vaak zijn er geen medische hulpdiensten. (Goede) medicatie is meestal niet beschikbaar. Dit betekent dat u in geval van een ernstig medisch probleem mogelijk vervoer nodig heeft naar een ander land. De kosten van deze zogenoemde medische repatriëring zijn heel hoog. Vraag uw verzekeringsmaatschappij of zij repatriëring in alle gevallen dekt.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Gambia in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reizen van Gambia naar Senegal

Gambia is geheel omsloten door Senegal. Wilt u naar van Gambia naar Senegal reizen? Dan heeft u een Senegalees visum nodig. Het visum is gratis. U kunt dit aanvragen bij het Senegalese ambassade in Banjul (Gambia). Ook op de luchthaven van Dakar worden visa verstrekt en bij de grensovergang met Gambia bij Karang.

Tips van de ambassade

Niet alle restaurants of hotels accepteren creditcards. Pinnen is niet altijd mogelijk.

Zorg dat u altijd identiteitspapieren op zak heeft.

Gebruik of verkoop geen drugs. De Gambiaanse justitie heeft daarover een zero tolerance-beleid.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON