Reisadvies

Kazachstan

Afbeelding Kazachstan
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 680 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Astana, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Volg de laatste ontwikkelingen ook via de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade en via Twitter.

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Kazachstan. Maar let op de volgende zaken:

Overheid stelt openlijke kritiek niet op prijs, vermijd demonstraties

Vermijd demonstraties, ook kleine demonstraties. Zeker wanneer de overheid geen toestemming ervoor heeft gegeven. Te openlijke politieke of kritische meningsuitingen worden niet op prijs gesteld. Ook niet als ze via via internet en social media worden geuit.

De veiligheidssituatie in Kazachstan is stabiel. Het is aan te raden om demonstraties (hoe klein dan ook) te vermijden, zeker wanneer zij niet geautoriseerd zijn. Een al te openlijke politieke of kritische stellingname wordt niet op prijs gesteld (ook niet via internet, inclusief social media).

Toestemming nodig voor bezoek lanceerbasis Baikonur

Het raketplatform in Baikonur is niet vrij toegankelijk. Wilt u het lanceerplatform bezoeken? Dan heeft u toestemming nodig van de Russische autoriteiten.

Verkeersveiligheid

De overheid kan bij extreme weersomstandigheden doorgaande wegen afsluiten omdat ze onveilig zijn. Dit gebeurt vooral in de winter. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Kazachstan op de website van de ANWB.

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Kazachstan. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Astana

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Astana. Kazachstan is een uitgestrekt land en daardoor kan de ambassade meestal niet snel hulp bieden.

Criminaliteit

Buitenlanders worden regelmatig slachtoffer van criminaliteit. Ze worden bijvoorbeeld verdoofd of beroofd. Dat gebeurt vooral in stedelijke gebieden.

Terrorisme

In 2011 zijn in verschillende steden van Kazachstan aanslagen gepleegd. De overheid zag deze aanslagen als terroristisch. De aanslagen waren bijna allemaal gericht tegen veiligheidsdiensten en politie.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De medische zorg in Kazachstan is beperkt. Vooral buiten de hoofdstad Astana, de stad Almaty en enkele andere steden. Heeft u een serieus medisch probleem of is er een noodgeval? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig. Omdat de wegen in Kazachstan vaak slecht zijn, kost een medische evacuatie veel tijd en geld.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Kazachstan komen aardbevingen voor, in het zuiden ook zware. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over aardbevingen? Kijk op:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Kazachstan in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Verblijft u maximaal 15 dagen in Kazachstan? En reist u vóór 31 december 2017? Dan heeft u geen visum nodig. De dag van binnenkomst wordt als dag 1 geteld. Het tijdstip waarop u de eerste dag arriveert maakt daarin geen verschil. U moet dus uiterlijk 14 dagen later Kazachstan verlaten. Met ingang van 1 januari 2018 worden de regels mogelijk aangepast.

Tips van de ambassade

De overheid in Kazachstan voert regels vaak strikt uit. Ook als dat niet redelijk lijkt. Uw verblijf kan daardoor langer worden. Houd hier rekening mee als u uw reis plant.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON