Reisadvies

Jamaica

Afbeelding Jamaica
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 103 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Havanna (Cuba), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staat een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Jamaica. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Vermijd demonstraties

In Jamaica kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. In Kingston, Spanish Town en Montego Bay gebeurt dit soms. Vermijd daarom demonstraties.

Reis alleen met JUTA-taxi’s

Gebruik alleen taxi’s die door de Jamaica Tourist Board zijn goedgekeurd. U herkent deze taxi’s door de roze sticker met JTB op de voorruit. De Unie van Jamaica Travellers Association (JUTA) beheert deze taxi's. De taxi's worden daarom ook wel 'JUTA'-taxi genoemd. JUTA-taxi's zijn verzekerd en officieel erkend door de toeristische autoriteiten.

Reist u naar of van de luchthaven? Maak dan alleen gebruik van een JUTA-taxi of een taxi die uw hotel of luchthaven aanbeveelt. Regelt uw hotel een taxi voor u? Zorg dan dat deze taxi alleen voor uzelf is bestemd en niet hoeft worden gedeeld met andere passagiers.

Verkeersveiligheid

In Jamaica komen relatief veel dodelijke ongelukken op de weg voor. Wees dus voorzichtig in het verkeer. Het grote aantal ongelukken heeft meerdere oorzaken, zoals:

 • Het wegennet is niet goed onderhouden;
 • De bewegwijzering is slecht;
 • De wegen op het platteland zijn smal, kronkelig en slecht verlicht.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op Jamaica op de website van de ANWB.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Jamaica. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 119 (politie), 110 (ambulance en brandweer).

Geen Nederlandse ambassade op Jamaica

Er is geen Nederlandse ambassade p Jamaica. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Havana (Cuba). U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Kingston.

Onveilige gebieden

In de grote steden zoals Kingston en Montego Bay is veel criminaliteit. Ook moorden komen voor. Meestal is dit geweld tegen de eigen bevolking gericht. Wees alert. Zeker in volkswijken, geïsoleerde gebieden en verlaten stranden.

Criminaliteit

Houd rekening met zware criminaliteit en geweld als u naar Jamaica reist. Het vindt overal plaats, maar vooral in de hoofdstad Kingston en de directe omgeving.

Diefstal bij toeristen

Het motief voor de meeste aanvallen op toeristen is diefstal. De meeste hotels en resorts zijn goed bewaakt. Komt u buiten het resort of hotel? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Bezoek niet te vaak dezelfde plaatsen, zoals restaurants buiten de hotelresorts. Dit kan u doelwit maken voor berovingen.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft in uw hotelkluisje.
 • Reis alleen bij daglicht als u met de auto reist. Neem geen onbekenden mee en houd autodeuren en ramen gesloten. Ook bij een stop.
 • Reis na zonsondergang niet met de bus.
 • Maak geen gebruik van het openbaar vervoer in Kingston. Wees voorzichtig in de rest van het land.
 • Ga niet alleen naar afgelegen gebieden of verlaten stranden. Ook niet overdag.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Op Jamaica kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Jamaica in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON