Reisadvies

Ivoorkust

Afbeelding Ivoorkust
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 367 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Accra (Ghana), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Door de ebola uitbraak in Guinee, Liberia en Sierra Leone, heeft Ivoorkust de landsgrenzen met Liberia en Guinee gesloten.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Na de zware crisis door de presidentiële verkiezingen in 2010 is de veiligheidssituatie in Ivoorkust verbeterd. Vooral in de economische hoofdstad Abidjan. In het grensgebied met Liberia, inclusief de stad Tai, is de veiligheidssituatie slecht.

Verkeersveiligheid

De wegen zijn in slechte staat en zijn onveilig. U kunt zich beter niet 's avonds en ’s nachts buiten de steden verplaatsen. Houd de deuren van uw auto altijd op slot.

In het regenseizoen (mei - augustus) kunnen de wegen door hevige regen slecht begaanbaar zijn.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 111, 170 (politie), 186 (ambulance), 180 (brandweer) (deze telefoonnummers worden niet altijd beantwoord).

Geen Nederlandse ambassade in Ivoorkust

Er is geen Nederlandse ambassade in Ivoorkust. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Accra, Ghana. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Ivoorkust. Dit komt door de politieke instabiliteit en doordat veel wapens in omloop zijn. Ook de slechte humanitaire situatie leidt tot veiligheidsrisico’s. Wees alert als u reist.

Grensgebied met Liberia

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Liberia. Dit geldt ook voor de stad Tai. De veiligheidssituatie is hier nog slecht.

Criminaliteit

In Ivoorkust komt (gewelddadige) criminaliteit voor. Zowel in Abidjan als in de rest van het land. Er zijn grote hoeveelheden wapens in omloop in Ivoorkust. Dat heeft gevolgen voor criminele activiteiten. Raakt u betrokken bij een misdrijf? Dan kunt u niet altijd op bescherming door politie en militairen rekenen.

Gewapende bendes actief op de wegen

Op de wegen zijn gewapende bendes actief. Vooral rond de stad Bouaké. Zij proberen automobilisten geld af te persen. Ook moet u rekening houden met wegversperringen door officiële ordediensten en milities. Reis niet na zonsondergang.

De veiligheidssituatie in de economische hoofdstad Abidjan is verbeterd. Toch moet u hier voorzichtig zijn. Na zonsondergang en in de uitgaansgebieden kunnen gewapende diefstal, roofovervallen en inbraken plaatsvinden.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties, maatregelen om malaria te voorkomen en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis?. Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Ivoorkust in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

U kunt visa voor de Ivoorkust ook elektronisch aanvragen. Dit kan via de website van de Ivoriaanse overheid.

Inenting tegen gele koorts is verplicht voor binnenkomst.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON