Reisadvies

Guyana

Afbeelding Guyana
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 162 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Paramaribo (Suriname), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Guyana op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (politie), 913 (ambulance), 912 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Guyana

Er is geen Nederlandse ambassade in Guyana. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Paramaribo, Suriname. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Georgetown.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Guyana. Het land heeft grote bestuurlijke problemen. Er heerst ook grote armoede. In Guyana kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Wees ook voorzichtig in gebieden waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld markten.

Steekpenningen bij controleposten

Op willekeurige tijden en plaatsen zijn er politiecontroles. Het is niet ongebruikelijk dat agenten steekpenningen vragen bij de controleposten. Dit komt bijvoorbeeld voor op weg naar Lethem, bij de Maruwa Hills en bij Mabura.

Piraten voor de kust

Er zijn piraten actief voor de kust van Guyana. Vooral vissersboten zijn het doelwit.

Criminaliteit

In Guyana zijn er grote problemen op het gebied van criminaliteit.

Criminaliteit die te maken heeft met drugshandel vindt vooral plaats tussen drugsbendes. Het gaat dan om schietpartijen, ontvoeringen en gewapende overvallen. Verder komt er in Guyana diefstal en beroving voor (ook uit langzaam rijdende auto’s). Wees voorzichtig in heel Guyana.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Guyana in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Als u vanuit Suriname reist, let dan op de geldigheid van uw Surinaamse toeristenkaart.

Bent u met een toeristenkaart naar Suriname gereisd en wilt u naar Frans-Guyana en daarna weer terug naar Suriname? Dan moet u een nieuwe toeristenkaart kopen om in Suriname terug te komen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON