Reisadvies

Guinee-Bissau

Afbeelding Guinee-Bissau
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 369 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Guinee-Bissau heeft maatregelen getroffen om verspreiding van het ebola-virus tegen te gaan. De grenzen met Guinee zijn open.

In april en mei 2014 hebben parlements- en presidentsverkiezingen plaatsgevonden. In de zomer 2014 is een nieuwe regering aangetreden. Het land is hierdoor in een iets rustiger vaarwater gekomen. Er is een Afrikaanse vredesmissie in Guinee-Bissau ingezet om de politieke stabiliteit te bevorderen. Maar de politieke en economische situatie blijft fragiel.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In Guinee-Bissau kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vooral in de stad Bissau en rond Mansoa. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Guinee-Bissau op de website van de ANWB.

Geen foto’s van militaire objecten, personen

Maak geen foto’s van gebouwen en personen. Dit wordt niet gewaardeerd. Vraag eerst toestemming voordat u een gebouw of persoon fotografeert.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 117 (politie), 118 (brandweer) .

Geen Nederlandse ambassade in Guinee-Bissau

Er is geen Nederlandse ambassade in Guinee-Bissau. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Dakar, Senegal. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Bissau.

Onveilige gebieden

Noordwesten

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het Noordwesten van Guinee-Bissau. Dat deel van Guinee-Bissau (het grensgebied met Senegal) blijft onveilig. Dat komt door de aanwezigheid van mijnen. Er bestaat nog steeds mijngevaar in geheel Guinee-Bissau. De hoofdstad Bissau is in 2006 mijnenvrij verklaard. Wel probeert men in het land om mijnen die nog niet ontploft zijn op te sporen en te verwijderen. Informeer naar de situatie en reis alleen via de hoofdwegen.

Spanningen in Casamance (Senegal)

In de Senegalese regio Casamance (ten noorden van Guinee-Bissau) vinden regelmatig confrontaties plaats tussen het Senegalese leger en rebellen. Sommige rebellen verschuilen zich in Guinee-Bissau.

Criminaliteit

Guinee-Bissau is een zeer arm land. De stadscriminaliteit in Bissau neemt toe. Neem daarom voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Reis niet na zonsondergang;
  • Reis niet alleen;
  • Neem geen waardevolle spullen mee op straat;
  • Houd uw spullen goed in de gaten. Vooral als u met het openbaar vervoer reist.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Het ebolavirus heerst nog steeds in buurland Guinee. Daarom heeft Guinee-Bissau maatregelen aangekondigd om uitbraak van het virus tegen te gaan. Bijeenkomsten voor huwelijken en begrafenissen zijn verboden. Ook zijn veldziekenhuizen geopend. Er is geen geval van ebola in Guinee-Bissau geconstateerd.

In Guinee-Bissau zijn er op veel plaatsen geen goede medische voorzieningen. Vaak zijn er geen medische hulpdiensten. (Goede) medicatie is meestal niet beschikbaar. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Guinee-Bissau loopt het regenseizoen van juni tot en met november. In deze periode zijn de onverharde wegen mogelijk niet begaanbaar. Dat geldt ook in de hoofdstad. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Guinee-Bissau in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Neem altijd identiteitspapieren mee

Zorg dat u altijd identiteitspapieren op zak heeft. Er wordt vaak gecontroleerd.

Drugsgebruik wordt zwaar bestraft

Gebruik geen verdovende middelen. Drugsgebruik wordt zwaar bestraft. En de omstandigheden in gevangenissen zijn erg slecht.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON