Reisadvies

Guatemala

Afbeelding Guatemala
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 291 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in San José (Costa Rica), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Guatemala. Dit heeft te maken met geweld en criminaliteit door de georganiseerde misdaad en rivaliserende jeugdbendes. Dit komt voor in het gehele land. Wees alert op de risico’s in Guatemala.

Onrust bij demonstraties en wegblokkades

In Guatemala kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Soms blokkeren belangengroepen de wegen. Blijf kalm als dit gebeurt. Wacht tot een belangengroep de blokkade opheft of ga zelf terug. De acties van belangengroepen richten zich meestal niet tegen toeristen. Maar soms richt de woede zich ook tegen buitenlanders. Vermijd demonstraties.

Informeer naar veiligheidssituatie

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. U kunt contact opnemen met de lokale autoriteiten. Of met de nationale toeristenorganisatie INGUAT. U kunt deze organisatie bereiken via telefoonnummer 1500. U kunt ook het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Veiligheidsrisico’s voor alleen reizende vrouwen

Voor vrouwen is het niet verstandig om alleen, of met een andere vrouw, buiten de stad te reizen. En ook niet om in eenzame gebieden rond te trekken. Ook onder begeleiding van een lokale gids is dit niet verstandig. Als reizen toch noodzakelijk is, wees dan extra voorzichtig. Sluit u aan bij andere reizigers als dat mogelijk is.

Verkeersveiligheid

In geheel Guatemala is een deel van de wegen slecht begaanbaar. Vooral in de westelijke regio zijn er veel beschadigde wegen. Blijf daarom zoveel mogelijk op de hoofdwegen. Reis niet vóór zonsopgang en ook niet na zonsondergang. Wees ook overdag op uw hoede. Overdag vinden namelijk ook overvallen plaats. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Guatemala op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 120 (ambulance), 123 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Guatemala

Er is geen Nederlandse ambassade in Guatemala. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in San José, Costa Rica. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Santa Catarina Pinula.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Guatemala. Vooral voor reizen naar:

 • De hoofdstad Guatemala-Stad;
 • De regio Alta Verapaz;
 • De regio Petén (waaronder Tikal);
 • De omgeving rond het meer van Atitlan;
 • Rio Dulce en Livingston (regio Izabal);
 • Bijna alle toeristenplaatsen.

Veiligheidsrisico’s in en rond Guatemala-Stad

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Guatemala-Stad. Vooral op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals het vliegveld, busstations en winkelcentra. Vooral voetgangers lopen een verhoogd risico. In Guatemala-Stad staan zone 10 (het uitgaans- en zakendistrict) en zone 14 (een luxe woonwijk) als veilig bekend. Maar ook in deze zones zijn er regelmatig gewapende overvallen.

Er zijn ook regelmatig overvallen op de weg van Guatemala-Stad naar de Atlantische kust. Vooral op de eerste 100 kilometer vanuit Guatemala. Ook zijn er overvallen op de hoofdwegen tussen Escuintla-Guatemala en Escuintla-Antigua.

Veiligheidsrisico’s in Alta Verapaz

Er is in de regio Alta Verapaz geen noodtoestand meer van kracht. Maar wees voorzichtig als u in deze regio reist. Reis in Alta Verapaz niet alleen. In deze regio is er aanhoudend drugsgeweld. Het Parque Las Victorias te Cobán bevindt zich ook in deze regio.

Veiligheidsrisico’s in Petén

Eind 2012 vonden veel overvallen plaats op het traject Flores-Tikal. Er is daarom meer beveiliging op deze route. Reis in Petén niet alleen. Wees voorzichtig in dit gebied, omdat er aanhoudend drugsgeweld is.

Wilt u reizen naar het archeologisch gebied van Tikal? Reis dan onder politiebegeleiding naar dit gebied. Ga dit vóór uw reis na bij uw reisorganisatie. Reist u met privé-vervoer? Sluit u dan aan bij de begeleide colonne van busjes van reisagentschappen.

Veiligheidsrisico’s rond het meer van Atitlán

De omgeving rond het meer van Atitlán staat bekend als gevaarlijk. Dit is met uitzondering van de weg tussen Sololá en Panajachel. Reist u naar Panajachel? Reis dan via de langere route langs Sololá in plaats van de kortere route langs Godínez.

Wilt u andere plaatsen aan het meer bezoeken? Reis dan met de boot (lancha) vanuit Panajachel en niet over de weg. Wandel niet in het natuurgebied rond de vulkaan San Pedro. In dit gebied is een verhoogd risico op overvallen.

Veiligheidsrisico’s in Rio Dulce / Livingston

Vaar tussen zonsondergang en zonsopgang niet over de rivier de Rio Dulce. Ga in dit gebied ’s nachts niet de straat op.

Veiligheidsrisico’s in toeristenplaatsen

Naast de genoemde gebieden zijn er ook regelmatig (gewapende) berovingen in bijna alle toeristenplaatsen. Deze berovingen zijn gericht op toeristen die van en naar deze plekken reizen. Vaak zijn georganiseerde bendes (zogenoemde ‘Mara’s’) verantwoordelijk voor de berovingen. Soms gebruikt men fysiek geweld bij een beroving. Het gaat om toeristenplaatsen als:

 • Antigua;
 • Quetzaltenango;
 • Huehuetenango;
 • Cerro de la Cruz.

Criminaliteit

In Guatemala vormen moord, verkrachting en gewapende overvallen een groot probleem. De politie is niet voldoende in staat om deze criminaliteit aan te pakken. In het gehele land vinden dan ook regelmatig gewapende overvallen plaats. Ook in zones die als veilig bekend staan (zone 10 en zone 14). In de maanden november en december stijgt het aantal overvallen. Dat gebeurt ieder jaar.

Geweld tijdens reizen

Het risico op (gewelddadige) overvallen op auto’s en in het openbaar vervoer is hoog.

Reist u met het openbaar vervoer? Houd dan geen taxi’s aan op straat. U kunt beter een taxi regelen via uw hotel of op het (internationale) vliegveld. U kunt ook reizen via rechtstreekse, luxe busverbindingen.

Kopiëren van creditcard en pinpas

Het kopiëren van creditcards en pinpassen komt op grote schaal voor. Criminelen kunnen zo in een korte tijd al het geld van een rekening halen.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd afgelegen plekken (zoals stille straten, afgelegen stranden en sommige ruïnes).
 • Reis niet te voet of met het openbaar vervoer, eigen auto of een gehuurde auto.
 • Reis niet na zonsondergang.
 • Wees ook overdag op uw hoede. Overdag vinden ook overvallen plaats.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Mogelijk met dodelijke afloop.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Guatemala kunnen vulkaanuitbarstingen en (zware) aardbevingen voorkomen. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Vulkaan beklimmen

Wilt u een vulkaan beklimmen? Ga dan na of vulkaan die u wilt beklimmen actief is. Dat geldt vooral voor de vulkanen Pacaya, Fuego, Santiaguito en Tacana. Het wordt afgeraden vulkanen alleen te beklimmen in verband met gevaar voor overvallen. Beter is het om in georganiseerd verband onder leiding van een gids de klim te ondernemen. Het beklimmen van de vulkaan Tajumulco in San Marcos wordt afgeraden vanwege de onveiligheid.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Guatemala in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON