Reisadvies

Georgië

Afbeelding Georgië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 170 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tbilisi, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

In Tbilisi vindt van 26 juli tot en met 1 augustus 2015 het Europees Jeugd Olympisch Festival plaats. Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse ambassade in Tbilisi en in de electronische uitgave van het Oranje Boekje.

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Vermijd demonstraties

In Tbilisi en de andere grotere steden kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Georgië. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Tbilisi

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Tbilisi.

Geen hulp van de ambassade in Abchazië en Zuid-Ossetië

De ambassade kan geen hulp bieden in de Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië.

Onveilige gebieden

Reis niet naar de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië en de directe omgeving van de feitelijke grens tussen Georgië en beide regio’s. Deze feitelijke grens is door gebruik van geweld gecreëerd. De Nederlandse ambassade in Tbilisi kan geen hulp bieden in deze Georgische regio’s.

Reis niet naar de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië

Na een oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008 verklaarden Abchazië en Zuid-Ossetië zich onafhankelijk, hierin door Rusland gesteund. Nederland steunt de territoriale integriteit van Georgië en erkent de onafhankelijkheid van deze gebieden niet. De regering van Georgië oefent geen controle uit in deze regio’s.

Deze 2 Georgische regio’s zijn bijna helemaal afgesloten voor internationaal verkeer. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Bij de feitelijke grens tussen de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië met Georgië blijft het gevaarlijk. Er zijn daar gewapende groepen en er wordt soms geschoten. Ook worden regelmatig mensen aangehouden. Vermijd controleposten van Russische militairen en gewapende groepen bij feitelijke grens.

Reis niet vanuit Rusland naar Georgië via de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië.

Reis niet vanuit Rusland naar Georgië via de Georgischeregio's Abchazië en Zuid-Ossetië. Dat beschouwt de Georgische overheid als illegaal. Er staat een maximale gevangenisstraf op van 1 jaar. Ook voor buitenlanders.

Veiligheidsrisico’s grensgebied Georgië en Rusland

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar het grensgebied tussen Georgië en Rusland. Het gaat om de volgende gebieden:

  • De grensgebieden tussen Georgië en Tsjetsjenië;Dagestan; Ingoesjetië; Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio).
  • In deze gebieden kunnen mogelijk terroristische en criminele activiteiten voorkomen, waardoor ook risico’s ontstaan langs de Georgische grens. Reist u naar een van deze gebieden? Wees dan alert en informeer vooraf naar de actuele (veiligheids)situatie. Zie ook het reisadvies voor Rusland.

Bereid u goed voor op reizen naar afgelegen gebieden

Bereid u goed voor als u naar afgelegen en dunbevolkte gebieden reist. Bijvoorbeeld naar Svaneti en Tusheti. Het landschap kan erg ruig zijn. En het kan lang duren voordat er hulp is. Het is daarom raadzaam om een ervaren en betrouwbaar reisbureau of gids in de arm te nemen.

Criminaliteit

Er is wijdverbreid wapenbezit in Georgië. Toch is er relatief weinig criminaliteit.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Georgië ligt in een gebied waar aardbevingen kunnen voorkomen. Bij zware regenval of smeltende sneeuw komen er landverschuivingen voor. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over aardbevingen in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Georgië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON