Reisadvies

Ecuador

Afbeelding Ecuador
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 675 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Lima (Peru), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Ecuador op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911, 101 (politie), 102 (brandweer).

Er is geen Nederlandse ambassade in Ecuador. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Lima, Peru. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat Generaal in Quito of het Honorair Consulaat in Guayaquil.

Onveilige gebieden

Grensgebied met Colombia

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de noordelijke provincies van Ecuador. Dit betreft de provincies:

  • Esmeraldas;
  • Sucumbios;
  • Carchi;
  • Orellana.

Reis in deze provincies alleen in een groep. In de kustprovincie Esmeraldas bestaat het risico op ontvoering en/of overvallen. Reis in dit gebied na zonsondergang niet in een bus.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige provincies in Ecuador. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Risico’s in natuurgebieden

De natuurgebieden in Ecuador zijn eenzaam en uitgestrekt. In deze gebieden bestaat het risico om te verdwalen en op beroving. Daarom is het raadzaam om natuurgebieden in groepsverband te bezoeken. En onder leiding van een gids.

Mijnen en diefstal in grensgebied met Peru

Reist u tussen Ecuador en Peru? Reis dan over de Panamericana-weg en ga langs de reguliere doorlaatposten. In de buurt van de grens ligt een gebied met mijnen die nog niet ontploft zijn. Pas bij grensposten op voor diefstal en bedrog bij het wisselen van geld.

Criminaliteit

Hoewel Ecuador relatief veilig is, vinden er regelmatig gewelddadige berovingen plaats. Vooral in de steden Quito en Guayaquil.

Risico op overvallen en beroving

Ook in kleinere steden vinden regelmatig gewelddadige berovingen plaats. In de (uitgaans)wijken ‘La Mariscal’ en ‘La Floresta’ in Quito komen ook overdag gewapende overvallen voor. In de wijken ‘Teleferico’ en ‘Panecillo’ is het na zonsondergang onveilig.

Risico op ontvoering

Soms vinden korte ontvoeringen in een taxi plaats. Het slachtoffer moet dan onder bedreiging van een wapen geld pinnen bij een geldautomaat. Of het slachtoffer moet onder dwang spullen afgeven.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

  • Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
  • Bewaar uw paspoort op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van uw hotel;
  • Houd een kopie van uw paspoort bij u;
  • Wees alert als u een bank of een geldautomaat verlaat;
  • Ga na zonsondergang niet alleen of onvoorbereid de straat op;
  • Neem alleen officiële taxi’s. Deze zijn geel van kleur. Ook hebben ze registratienummers op de deur en een taximeter.

Terrorisme

In het grensgebied met Colombia zijn terroristische groepen aanwezig. Vooral in de provincie Esmeraldas. En op sommige plekken in de provincies Carchi en Sucumbíos.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Ecuador kunnen aardbevingen voorkomen. Ook zware aardbevingen. In het deel van het Andesgebergte dat in Ecuador ligt, zijn veel actieve vulkanen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Ecuador in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Meer weten over reizen in Ecuador? Ga naar:

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON