Reisadvies

Djibouti

Afbeelding Djibouti
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 89 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Addis Abbeba (Ethiopië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Djibouti. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. In mei 2014 werd een zelfmoordaanslag gepleegd in de oude binnenstad van Djibouti.

Wees extra alert in de volgende gebieden:

  • De oude binnenstad van Djibouti;
  • De wijk Balbala;
  • Plaatsen waar veel westerlingen komen.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Risico’s openbaar vervoer

Voertuigen in het openbaar vervoer worden slecht onderhouden in Djibouti. Wees daarom voorzichtig als u met het openbaar vervoer reist. De bussen zijn vaak overvol en er komt kleine criminaliteit voor. Vooral zakkenrollen.

Taxi’s zijn slecht tot redelijk onderhouden. Neemt u een taxi, spreek dan vooraf een prijs af met de chauffeur.

Fotografeer geen strategische objecten, geen mensen zonder toestemming

Fotografeer geen militaire objecten, radio-installaties of opslagplaatsen voor brandstof. Dat is verboden. Maak alleen foto’s van personen als ze daarvoor toestemming hebben gegeven. Anders kunt u met agressieve reacties te maken krijgen.

Verkeersveiligheid

Er zijn niet overal wegen in Djibouti. De wegen die er zijn, zijn slecht onderhouden. Reis niet na zonsondergang. Vooral niet buiten de bebouwde kom. Ook niet met het openbaar vervoer en taxi’s. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Djibouti op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 21 35 11 71  (politie), 18 (ambulance en brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Djibouti

Er is geen Nederlandse ambassade in Djibouti. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Addis Abbeba (Ethiopië). U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Djibouti.

Onveilige gebieden

Reis niet naar de volgende gebieden:

  • Het grensgebied met Somalië;
  • Het grensgebied met Eritrea.

Het grensgebied met Eritrea

Het grensgebied met Eritrea is het niet veilig omdat Djibouti en Eritrea al jaren een grensconflict hebben. Er zijn militairen actief in het gebied en er kunnen landmijnen liggen.

Het grensgebied met Somalië

In dit gebied is een verhoogd risico op terrorisme en ontvoeringen. Ook zijn er criminele bendes actief.

Piraten actief in Golf van Aden

In de Golf van Aden komt piraterij voor. De piraten overvallen passerende zeilboten en motorboten. Ze overvallen ook commerciële vaartuigen.

Landmijnen in afgelegen gebieden

Djibouti is ‘landmijn-veilig’ verklaard. Toch kunnen in afgelegen gebieden nog landmijnen liggen. Deze gebieden worden met vlaggen aangegeven.

Criminaliteit

Er komt criminaliteit voor in afgelegen gebieden en (afgelegen) stranden. Wees hier extra alert.

Terrorisme

Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen in Djibouti, vooral op plaatsen waar veel buitenlanders komen. Het land ligt op een strategisch goede plek in de regio. Bovendien zijn er veel buitenlandse militairen in het land, die piraterij en terrorisme bestrijden in het gebied. Daarom is Djibouti een aantrekkelijk doelwit voor aanslagen. In mei 2014 werd een zelfmoordaanslag gepleegd in de oude binnenstad van Djibouti. Wees alert, vooral op plekken waar veel buitenlanders komen. Bijvoorbeeld bars, restaurants, hotels en markten.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Djibouti in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON