Reisadvies

Comoren

Afbeelding Comoren
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 70 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam (Tanzania), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er komen politieke spanningen voor op de Comoren. Bijvoorbeeld over de speciale status van de eilandengroep Mayotte. Door deze spanningen ontstaan er wel eens demonstraties en ongeregeldheden. Vermijd deze demonstraties.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de Comoren op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 773 26 04 en 772 03 73 (ambulance), 18 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade op de Comoren

Er is geen Nederlandse ambassade op de Comoren. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Dar es Salaam, Tanzania. In een noodgeval kunt u ook terecht bij de ambassade van Frankrijk op de Comoren of bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Comoren. Er zijn piraten actief rond de kust van de Comoren. En ook in de Golf van Aden en de Indische Oceaan. Hier bestaat het risico op een kaping. Voor zowel de commerciële vaart als voor particuliere zeiljachten.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Op de Comoren kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen.

Ook kunnen er aardschokken voorkomen in de omgeving van de vulkaan Karthala. Deze vulkaan ligt op het hoofdeiland, in de buurt van Moroni. Wilt u meer informatie over aardschokken of tropische cyclonen op de Comoren? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Comoren in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON