Reisadvies

Cookeilanden

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Wellington (Nieuw-Zeeland), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Volg de laatste ontwikkelingen ook via de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Cookeilanden.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de Cookeilanden op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 (politie), 998 (ambulance), 996 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade op de Cookeilanden

Er is geen Nederlandse ambassade op de Coookeilanden. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Wellington (Nieuw-Zeeland). U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Op de Cookeilanden zijn de medische voorzieningen beperkt. Vooral op de eilanden die wat verder weg liggen. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar Nieuw-Zeeland of Australië. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit. Houd er rekening mee dat de vluchten naar Australië of Nieuw-Zeeland vaak zijn volgeboekt. Uw enige optie is dan een privé-vlucht. Dit is erg kostbaar. Dat geldt ook voor de medische behandelingen. Soms moet u contant betalen voor de behandelingen.

Duikers met decompressieziekte

Voor duikers zijn er geen ‘hyperbaric chambers’ beschikbaar. Bij ernstige decompressieziekte wordt de duiker naar het dichtstbijzijnde behandelingscentrum in Nieuw-Zeeland geëvacueerd. Alle geregistreerde duik-exploitanten hebben de standaard behandelingsuitrusting die aan de PADI-norm voldoet.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Op de Cookeilanden kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. Het vliegverkeer kan hier last van krijgen. Ook zijn er vaak gevolgen voor de water- en elektriciteitsvoorzieningen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Nieuw-Zeeland in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Overweegt u een bezoek aan Cookeilanden? Kijk dan ook op:

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON