Reisadvies

Botswana

Afbeelding Botswana
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 310 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Pretoria (Zuid-Afrika), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties gemaakt.  Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staat er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Botswana.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire gebouwen of regeringsgebouwen. Dit is verboden. U riskeert dat uw camera wordt afgepakt en u een boete krijgt. Wilt u mensen fotograferen? Vraag dan eerst toestemming.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Botswana. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Verkeersveiligheid

De wegen in Botswana zijn meestal goed. Soms zijn er wilde dieren en vee op de weg, vooral na zonsondergang. Ze zijn vaak niet goed te zien, of op tijd te zien. Het is daarom beter om niet buiten de stad te rijden in het donker. Als er een ongeluk gebeurt, duurt het lang voordat hulp ter plekke is.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911.

Geen Nederlandse ambassade in Botswana

Er is geen Nederlandse ambassade in Botswana. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Pretoria (Zuid-Afrika). U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Criminaliteit

De gewelddadige criminaliteit in Botswana neemt toe. Dat gebeurt vooral in de grotere plaatsen als Gaborone, Francistown en Maun. Gewapende bendes breken vaker in in woonhuizen. Soms worden auto’s overvallen, vooral terreinwagens. En er worden soms geparkeerde auto’s gestolen.

Als u slachtoffer bent van een overval of beroving, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Ga in het donker niet alleen de straat op, vooral als vrouw. Verkrachting en aanranding komen ook voor in Botswana.

In grotere plaatsen kunt u meestal veilig een taxi nemen. Wees voorzichtig met het nemen van taxi’s in kleinere plaatsen.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties, maatregelen om malaria te voorkomen en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het consulaat van Botswana in Amsterdam. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reist u naar Botswana via Zuid-Afrika? Houd dan rekening met de aangescherpte regels van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

Vanaf 1 juni 2015 heeft South African Department of Home Affairs de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht transiteren via Zuid-Afrika. Meer informatie kunt u vinden via de onderstaande Engelstalige websites.

Tips van de ambassade

Botswana heeft veel natuurschoon. Houdt u aan de voorschriften voor natuur en wildlife. Wilt u reizen met een 4x4? Gebruik dan een GPS/Tom Tom en volg de aanwijzingen van de lokale gids/autoriteiten op.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON