Reisadvies

Chili

Afbeelding Chili
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 736 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Santiago, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staat er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Uitbarsting vulkaan Calbuco

Door de uitbarsting van de vulkaan Calbuco op 22 april 2015 is er tijdelijk geen vliegverkeer mogelijk naar Puerto Montt en Puerto Varas. De overheid heeft de bevolking binnen een straal van 20 km rondom de vulkaan geëvacueerd.

Wilt u naar het zuiden van Chili reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Er zijn mogelijk reisbeperkingen opgelegd door de overheid. Meer informatie vindt u op de Spaanstalige website van het nationale veiligheids agentschap (ONEMI).

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Chili. Dat heeft onder meer te maken met criminaliteit.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Chili op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 133 en 137 (politie), 131 (ambulance), 132 (brandweer.

Nederlandse ambassade in Santiago

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Santiago.

Onveilige gebieden

Mijnenvelden in regio’s I, II, XII en XV

In verschillende regio’s van Chili liggen mijnenvelden. Het gaat om de regio’s I, II en XV (in het grensgebied met Peru en Bolivia) en regio XII (de meest zuidelijke regio). De mijnenvelden zijn meestal duidelijk aangegeven. Maar sommige borden en hekwerken zijn verdwenen, aangetast door het weer of vernield door vandalen. Soms grenzen de mijnenvelden direct aan de snelweg. Zelfs in beschermde natuurgebieden liggen mijnen. Informeer bij de autoriteiten ter plekke of er landmijnen liggen. Blijf op de duidelijk aangegeven paden en neem de waarschuwingsborden in acht.

Gevechten in regio IX

In regio IX (Araucanía, de streek rond Temuco) zijn af en toe gevechten. Deze gevechten vinden plaats tussen actievoerders van het inheemse Mapuche-volk en de Chileense militaire politie, de carabineros. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten.

Criminaliteit

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Chili. Overal komt diefstal voor, maar vooral:

  • op plekken waar veel toeristen komen;
  • in de populaire wandelgebieden in Santiago, bijvoorbeeld in Cerro San Cristobal, Cerro Santa Lucia, Patio Bellavista en Cerro Manquehue;
  • in de kustplaatsen Valparaiso en Viña del Mar;
  • in het noorden, bijvoorbeeld in Antofagasta, Iquique, Calama en Arica.

Zakkenrollers zijn actief in de metro, op busstations en op plekken waar veel toeristen komen.

Laat persoonlijke bezittingen niet onbeheerd achter. Ga na zonsondergang niet alleen de straat op en probeer zoveel mogelijk in gezelschap van anderen te reizen.

Aan drankjes worden soms ongemerkt drugs of andere middelen toegevoegd (‘spiked drinks'). Dit gebeurt vooral in uitgaansgebieden in Santiago, rond de straten 'Suecia' en 'Bellavista'.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Gebeurt er buiten de grote steden een ongeluk, dan is medische hulp meestal niet snel ter plekke. De afstanden in Chili zijn groot. Daardoor zijn de reistijden naar ziekenhuizen erg lang. De kwaliteit van de gezondheidszorg is niet in alle ziekenhuizen vergelijkbaar met de Nederlandse zorg.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Chili is het risico op aardbevingen hoog. Let extra op in kustgebieden, want daar kunnen na aardbevingen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. 

Meer weten over aardbevingen in Chili? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Chili in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Van juni tot en met september meer luchtvervuiling in steden

In de wintermaanden is er meer luchtvervuiling in de grote steden. Bijvoorbeeld in Santiago, Concepçion en Temuco. Heeft u problemen met uw gezondheid, houd daar dan rekening mee. De winter in Chili is van juni tot en met september.

Laat uw paspoort stempelen bij binnenkomst
Komt u Chili binnen, let er dan op dat u een stempel in uw paspoort krijgt. Heeft u geen stempel gekregen, dan kan dat problemen opleveren als u het land verlaat.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON