Reisadvies

Centraal-Afrikaanse Republiek

Afbeelding Centraal-Afrikaanse Republiek
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 266 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Khartoum (Sudan), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staat er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

De Séléka (een verzameling rebellengroepen) heeft in maart 2014 de hoofdstad Bangui van de Centraal-Afrikaanse Republiek bezet. De situatie in het hele land is gespannen en niet stabiel. Er komen berovingen, ontvoeringen, verkrachtingen en doodslag voor. President Bozizé heeft het land verlaten.

Sinds december 2012 is er in Bangui een avondklok: inwoners mogen ’s avonds de straat niet op. Wilt u de precieze tijden weten van de avondklok? Volg dan de lokale media. 

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

Het verkeer in de Centraal-Afrikaanse Republiek is niet veilig. Er vallen relatief veel verkeersslachtoffers. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 117 en 118 (telefoonnummers worden niet altijd beantwoord), 72 72 51 70 (ambulance).

Geen Nederlandse ambassade in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Er is geen Nederlandse ambassade in de Centraal-Afrikaanse republiek. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Khartoum, Sudan. De ambassade kan maar beperkte consulaire hulp verlenen. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Reis niet naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. De Séléka (een verzameling rebellengroepen) heeft de hoofdstad Bangui ingenomen. Ook in het oosten en noorden van het land zijn gewapende rebellengroepen actief. Deze groepen plegen berovingen, ontvoeringen, verkrachtingen en doodslag. In de rest van het land is de situatie gespannen en niet stabiel.

Criminaliteit

In de hoofdstad Bangui van de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn criminele bendes actief, vooral in de buitenwijken. Op de wegen buiten Bangui vinden gewapende berovingen plaats. Automobilisten kunnen bijvoorbeeld worden beroofd van hun auto.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieëen. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Centraal-Afrikaanse Republiek in Brussel, België. Vraag na welke reisdocumenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON