Reisadvies

Burkina Faso

Afbeelding Burkina Faso
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 269 kB).

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bamako (Mali), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Op 30 oktober 2014 zijn hevige rellen uitgebroken in heel Burkina Faso. Daarbij zijn doden gevallen. Reden voor deze gewelddadige demonstraties was een omstreden wetsvoorstel. Op 31 oktober 2014 is President Blaise Compaoré afgetreden. Inmiddels is de situatie in de grotere steden van Burkina Faso gekalmeerd. Er is een interim-regering geïnstalleerd. In de komende weken kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via de lokale media en de updates van het reisadvies.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In Burkina Faso kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Slechte verkeersveiligheid

Er vallen elk jaar veel dodelijke verkeersslachtoffers. De wegen zijn slecht onderhouden en verlicht. Reis daarom alleen overdag op de doorgaande wegen. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Burkina Faso op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 78 87 75 49 (ambulance), 18 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Burkina Faso

Er is geen Nederlandse ambassade in Burkina Faso. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Bamako, Mali. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat:

de heer S. Nabalma,
tel. (+226) 78202929 of (+226) 70202929
e-mail: consulat_paysbas_bf@yahoo.fr

Onveilige gebieden

Noordelijke grensgebieden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de noordelijke grensgebieden boven de lijn Koro (Mali) – Ouahigouya- Djibo - Dori. Door terrorisme en ontvoeringen is het hier niet veilig.

Overige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s in de overige gebieden van Burkina Faso. Er kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden.

Criminaliteit

Berovingen en gewapende overvallen komen voor. Soms zijn deze overvallen gewelddadig. Reist u met de auto? Pas dan op voor overvallers op de hoofdwegen in het land.

Terrorisme

Houd rekening met terrorisme als u naar Burkina Faso reist. Terroristische organisaties keuren af dat Burkina Faso deel uit maakt van de Afrikaanse interventiemacht (AFISMA) in Mali. Deze deelname verhoogt het risico op terrorisme en ontvoeringen.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Burkina Faso in Brussel.  Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON