Reisadvies

Bolivia

Afbeelding Bolivia
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 398 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Lima (Peru), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties gemaakt. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Bolivia. Bijna dagelijks zijn er demonstraties die tot geweld kunnen leiden. Vermijd daarom demonstraties. Ook blokkeren demonstranten soms wegen. Probeer niet door of langs deze wegblokkades te rijden. Wilt u over de weg reizen? Blijf op de hoogte van de situatie. Bijvoorbeeld via de lokale media of een lokaal contactpersoon.

Verkeersveiligheid

Er gebeuren relatief veel verkeersongelukken in Bolivia. Automobilisten rijden te hard en onveilig. Wees hier alert op als u over de weg reist. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Bolivia op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 165 (ambulance), 119 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Bolivia

Er is geen Nederlandse ambassade in Bolivia. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Lima, Peru. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat Generaal in La Paz of bij het Honorair Consulaat in Santa Cruz.

Criminaliteit

Risico op korte ontvoeringen met beroving

In de hoofdstad La Paz en andere steden zoals Santa Cruz vinden ontvoeringen plaats. Hierbij gebruiken de ontvoerders soms veel geweld. Dat gebeurt vooral als de slachtoffers worden beroofd, bijvoorbeeld van hun bankpas. Het slachtoffer moet dan onder dwang de pincode opgeven, zodat de criminelen de bankrekening kunnen leeghalen. Deze ‘express-kidnappings’ duren meestal kort. Ontvoerders vangen slachtoffers vaak op bij het vliegveld en wijzen ze dan op een taxi of minibus. De bestuurders van deze voertuigenzijn dan bij het complot betrokken. Wilt u met een taxi reizen, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Bestel een radio-taxi. Neem geen taxi op straat, vooral niet na zonsondergang. U kunt uw chauffeur vragen zijn rit bij de centrale aan te melden (modular). De centrale moet de rit dan bevestigen en de ritprijs melden;
  • Doe na het instappen de deuren dicht;
  • Laat uw taxi niet stoppen als daar geen logische reden voor is;
  • Laat uw chauffeur geen andere passagiers oppikken of laat geen andere passagiers instappen;
  • Neem nooit een taxi die ú benadert;
  • Bewaar uw bezittingen uit het zicht, bijvoorbeeld onder de stoel aan uw voeten. Doe ramen dicht en deuren op slot;
  • Gebruik tussen Copacabana en La Paz de gewone lijnbussen en geen taxi’s.

Wees alert op nepagenten

Soms benaderen nepagenten toeristen en vragen hen dan zich te legitimeren. Of de nepagenten voeren een zogenaamde ‘drugscontrole’ uit. Vaak proberen zij het slachtoffer in een auto te laten stappen, zodat zij de toerist kunnen beroven.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Veel toeristische plaatsen in Bolivia liggen in dunbevolkte en afgelegen gebieden. Daardoor is medische hulp meestal niet snel beschikbaar. In het nationale park Eduardo Abaro of op de zoutvlakte Salar de Uyuni kunnen auto’s of toerbussen vastlopen in de sneeuw of het zout. Hulp is dan meestal pas na dagen ter plekke.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Bolivia is van november tot en met februari. In deze periode is er zware regenval en kunnen er overstromingen voorkomen. Reizen naar de lager gelegen provincies kan dan moeilijker worden. In het regenseizoen is er ook een hoger risico op aardverschuivingen. Deze kunnen het verkeer hinderen.

Wilt u in het regenseizoen reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Bolivia in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON