Reisadvies

Belize

Afbeelding Belize
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 412 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Mexico Stad (Mexico), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Belize. In het hele land worden geweldsmisdrijven gepleegd. Ook toeristen zijn soms slachtoffer.

Let op ‘boetes’ bij grensovergang tussen Mexico en Belize

Bij de grensovergang tussen Belize en Mexico wordt regelmatig door douanebeambten aan reizigers gevraagd een ‘boete’ te betalen. Deze ‘ boete’ moet worden betaald om de grens over te steken. Dit gebeurt vooral aan de Mexicaanse kant van de grens. De bedragen van de ‘boete’ liggen vaak hoger dan de normale tarieven. Vooral aan vrouwen die alleen reizen wordt soms zo’n ‘boete’ gevraagd. Controleer wat de normale tarieven zijn.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Belize op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911.

Geen Nederlandse ambassade in Belize

Er is geen Nederlandse ambassade in Belize. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Mexico Stad, Mexico. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Belize City.

Onveilige gebieden

Wees alert in het grensgebied tussen Belize en Guatemala. Beide landen maken aanspraak op het gebied en hebben een grensconflict. Wilt u de grens oversteken, gebruik dan alleen de officiële grensovergangen.

Criminaliteit

In Belize is veel zware criminaliteit. Bendes plegen bijvoorbeeld gewapende berovingen en verkrachtingen. De bendes zijn actief in de afgelegen en dichtbeboste gebieden. Maar ook in Belize City en andere plekken waar veel toeristen komen. Bijvoorbeeld in de centra van andere steden. Gewelddadige berovingen en verkrachtingen gebeuren zowel na zonsondergang als overdag.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Vermijd onverlichte straten;
  • Ga na zonsondergang niet de straat op;
  • Houd uw waardevolle spullen uit het zicht en draag geen sieraden;
  • Reis liever niet alleen, maar in groepen;
  • Wilt u met een gids buiten de toeristengebieden reizen, ga dan na of het een betrouwbaar persoon is met de juiste papieren.

Aangifte doen van een misdrijf

Heeft u met een misdrijf te maken gekregen en wilt u aangifte doen? Dan neemt de politie u een verklaring af. Daarna stelt de politie een onderzoek in. Dat kan een aantal weken duren. Wilt u een kopie van het politierapport, dan kunt u die verkrijgen bij de belangrijkste politiebureaus. Dat zijn San Ignacio, Benque Viejo, Dangriga en Punta Gorda. Het maakt dan niet uit waar u de verklaring heeft afgelegd. U moet wel een klein bedrag betalen voor de kopie.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Belize kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Belize in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON