Reisadvies

Kameroen

Afbeelding Kameroen
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 479 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Cotonou (Benin), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er is een ebola-uitbraak in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Er komt geen ebola voor in Kameroen. De overheid van Kameroen heeft besloten dat reizigers uit landen waar het ebola virus heerst, Kameroen niet binnen mogen. Deze maatregel geldt ook voor transitreizen. Houd hier rekening mee in uw reisplannen naar, via en uit Kameroen. Informeer bij de ambassade van Kameroen naar de laatste ontwikkelingen. Of laat u informeren door de luchtvaartmaatschappij, reisorganisatie of uw contactpersoon in Kameroen.

Pas op voor ontvoeringen in het uiterste noorden van Kameroen. Vaak zijn westerse mensen doelwit. In april 2014 werden bijvoorbeeld 3 missionarissen uit Italië en Canada ontvoerd. En in 2013 werden een Franse familie en priester ontvoerd.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Kameroen. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (117 vanaf mobiele telefoon, politie, telefoonnummers gelden alleen voor de steden Yaoundé, Douala en Garoua), 13 (113 vanaf mobiele telefoon, gendarmerie, telefoonnummers gelden alleen voor de provincies Centre, Littoral, l’Ouest en Nord-Ouest) 18 (118 vanaf mobiele telefoon, ambulance en brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Kameroen

Er is geen Nederlandse ambassade in Kameroen. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Cotonou, Benin. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Yaounde.

Onveilige gebieden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar:

  • Het uiterste noorden van Kameroen, waaronder het wildpark Wasa. In dit gebied zijn westerse mensen vaak doelwit voor ontvoeringen;
  • Het gebied 30 kilometer vanaf de grens met Nigeria. In het gehele grensgebied vanaf Lac Tsjaad tot en met de Golf van Guinee zijn terroristische en criminele activiteiten vanuit Nigeria mogelijk;
  • het schiereiland Bakassi. Er zijn hier politieke spanningen tussen Kameroen en Nigeria;
  • het gebied binnen 30 kilometer met de grens met de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Dit gebied loopt vanaf Lac Tsjaad tot aan het zuiden van de stad Yokadouma. Er zijn hier gewapende bendes (stropers, bandieten, smokkelaars) actief. Dit komt omdat grenzen niet duidelijk zijn aangegeven. Ook beïnvloedt de onveilige situatie in de CAR de veiligheidssituatie in deze gebieden;
  • de trajecten van Yaoundé naar N’Gaoundéré via Garoua-Boulaï en het traject van Garoua en N’Gaoundéré naar Moundou (Tsjaad) via Touboro.

Provincies Noord en Adamnaoua

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies:

  • Noord (hoofdstad Garoua);
  • Adamnaoua (hoofdstad N’gaoundéré).

In de provincies Noord en Adamnaoua zijn de risico’s op terroristische activiteiten minder. Wel nemen de spanningen door terroristische dreigingen in dit gebied toe. Ook zijn hier wapenopslagplaatsen en zijn overvallers en rebellen actief.

Neem contact op met de politie als u twijfelt over de actuele veiligheidssituatie in deze gebieden.

Criminaliteit

In Kameroen komen regelmatig gewapende overvallen op auto’s voor. Het doel van deze overvallen is om de auto te stelen. Wilt u door Kameroen reizen? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Reis alleen overdag per auto of met het openbaar vervoer (taxi’s en bussen). Na zonsondergang is het risico op een overval groter;
  • Reis zoveel mogelijk in konvooi;
  • Wees alert op diefstal en beroving in het openbaar vervoer en gedeelde taxi’s. Vooral in taxi’s komt dit vaak voor.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Kameroen in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON