Reisadvies

Gabon

Afbeelding Gabon
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 178 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Cotonou (Benin), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er is een ebola-uitbraak in Guinee en Sierra Leone. Er komt geen ebola voor in Gabon. Wel heeft Gabon maatregelen getroffen om verspreiding van het ebola-virus tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen gevolgen hebben voor het personenverkeer. Grenzen kunnen bijvoorbeeld gesloten zijn of vluchten geannuleerd. Houd hier rekening mee in uw reisplannen naar, via en uit Gabon. Informeer bij de ambassade van Gabon naar de laatste ontwikkelingen. Of laat u informeren door de luchtvaartmaatschappij, reisorganisatie of uw contactpersoon in Gabon.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In Gabon kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Vooral in de hoofdstad Libreville zijn vaak demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

Heeft u te maken met de Gabonese overheid, zoals de douane of ministeries? Houd dan rekening met grote vertragingen in de afwerking van administratieve zaken. Gabonese ambtenaren houden namelijk zeer regelmatig stakingen of werkonderbrekingen.

Slechte verkeersveiligheid

De wegen in Gabon zijn slecht. Ook zijn auto’s slecht onderhouden en is het rijgedrag van andere weggebruikers gevaarlijk. Reis daarom alleen overdag en niet na zonsondergang. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Gabon op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 177 (politie), 1300 (ambulance), 18 (112 vanaf mobiele telefoon, brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Gabon

Er is geen Nederlandse ambassade in Gabon. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Cotonou, Benin.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Libreville U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie, zoals Frankrijk en Duitsland.

Criminaliteit

Criminaliteit komt voor in Gabon. Vooral in Libreville en Port-Gentil. Er vinden overvallen en autodiefstallen plaats. Reis niet na zonsondergang en loop in grote steden na zonsondergang niet alleen op straat. Rond de feestdagen is er vaak meer criminaliteit.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Buiten de steden zijn er geen of slechte medische voorzieningen. Houdt u er rekening mee dat bij een ongeval hulp vaak te laat komt door de slechte staat van de wegen.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Gabon in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Als u in Gabon reist moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort en vaccinatiebewijs. Dus ook op binnenlandse vluchten.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON