Reisadvies

Filipijnen

Afbeelding Filipijnen
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 560 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Manilla, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

Op de Filipijnen kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Vaak vinden demonstraties plaats tijdens nationale en lokale verkiezingen, en de State of the Nation Address (Sona).

Verkeersveiligheid

In vergelijking met Nederland is het wegverkeer in de Filipijnen chaotisch. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie.

Scheepvaart

Risico met (veer)boten

Reis, vooral met slecht weer, zo min mogelijk met veerboten. Reizen met veerboten kan op de Filipijnen erg gevaarlijk zijn, omdat de veerboten:

• vaak te vol beladen zijn;
• niet altijd goed onderhouden zijn;
• geen of te weinig reddingsmaterialen aan boord hebben;
• beschikken over onvoldoende of beperkte navigatiemiddelen.

Reizen per openbaar vervoer

Reizen per bus kan, vooral tijdens de regentijd door plotseling opkomend slecht weer, gevaarlijk zijn. Maar ook daarbuiten. Dit komt door de slechte kwaliteit van de bussen en het gebrek aan onderhoud van de bussen. Wees vooral na zonsondergang alert als u met het openbaar vervoer reist. Reis alleen met gerenommeerde busbedrijven. Navraag kunt u doen bij de Land Transportation Office, tel. (632)922-9061 / 66.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de Filipijnen op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 117.

Nederlandse ambassade in Manilla

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Manilla.

Onveilige gebieden

In heel Mindanao zijn groepen rebellen actief. Vooral in de ‘Autonomous Region of Muslim Mindanao’ (ARMM) zijn er gevechten tussen rebellen en het leger. Er kunnen ook aanslagen op burgerdoelen worden gepleegd. Ook ontvoeringen komen voor.

ARMM, SOCCSKSARGEN, Zamboanga Peninsula en Noord-Mindanao

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de volgende regio’s en provincies:

ARMM:

 • Basilan Province;
 • Lanao del Sur;
 • Maguindanao;
 • Sulu en Tawi Tawi;
 • De omringende wateren van zuidwest-Mindanao en de Sulu-eilandengroep.

SOCCSKSARGEN (regio XII):

 • Zuid-Cotabato;
 • Cotabato;
 • Sultan Kudarat;
 • Sarangani.

Zamboanga Peninsula (regio IX):

 • Zamboanga Sibugay;
 • Zamboanga del Sur.

Noord-Mindanao (regio X):

 • Lanao del Norte.

In deze gebieden is het gevaarlijk door terroristische activiteiten. Er zijn regelmatig confrontaties tussen het leger en gewapende groepen in de Sulu archipel. Vooral in Basilan, Tawi Tawi en Sulu. Ook op het vasteland van Mindanao zijn er ongeregeldheden. Die vinden plaats tussen het leger en rebellen en tussen de gewapende groepen onderling.

In het zuiden en bij de toeristische kust- en eilandbestemmingen vinden regelmatig ontvoeringen plaats. Al dan niet voor losgeld. Toeristen en lokale inwoners zijn in het verleden ontvoerd in het zuiden van Palawan, op de eilanden van de Sulu archipel en delen van Mindanao. Sommige ontvoerde inwoners en toeristen zijn daarbij vermoord. Het risico op ontvoering is vooral hoog in de Zamboanga del Norte provincie in Mindanao en op de eilanden Basilan, Tawi Tawi en Sulu. In de omringende wateren van Zuidwest Mindanao en de Sulu eilandengroep komt piraterij voor.

Overige gebieden van Mindanao

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de overige gebieden in Mindanao. Het gaat om de regio’s en provincies:

Noord-Mindanao (regio X):

 • Bukidnon;
 • Misamis Oriental;
 • Misamis Occidental.

Zamboanga Peninsula (Regio IX):

 • Zamboanga del Norte;

Davao (Regio XI):

 • Compostella Valley;
 • Davao;
 • Davao del Sur;
 • Davao Oriental.

Gewapende groepen zorgen voor onrust in deze gebieden. Er komen regelmatig gevechten voor.

Overige gebieden op de Filipijnen

Reist u naar andere gebieden dan die hierboven zijn genoemd? Informeer dan kort voordat u vertrektbij de ambassade naar de veiligheidssituatie ter plaatse.

Tyfoons Haiyan en Hagupit: getroffen gebieden

Op 8 november 2013 zijn de Filipijnen getroffen door tyfoon Haiyan (lokaal Yolanda genoemd) en in december 2014 raasde tyfoon Hagupit (lokaal Ruby genoemd) over hetzelfde gebied. De tyfoons hebben grote schade aangericht in de Visayas. Vooral de provincies Samar, Leyte en Noord Cebu werden heel zwaar getroffen. De schade van Haiydan in de getroffen gebieden is in 2014 geleidelijk hersteld. Reist u naar de getroffen gebieden? Informeer dan van te voren naar de situatie ter plaatse. 

Criminaliteit

Op de Filipijnen is veel criminaliteit. Denk aan overvallen en berovingen op straat. Criminelen gebruiken daarbij grof geweld.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • vermijd het tonen van contant geld of sieraden;
 • neem geen drankjes aan van vreemden;
 • gebruik alleen taxi’s van een gerenomeerd bedrijf (zie ook onder ‘Tips van de ambassade’).

Ontvoeringen

Op heel de Filipijnen komen ontvoeringen voor. Al dan niet voor losgeld. In het verleden zijn toeristen en lokale inwoners ontvoerd in het zuiden van Palawan, op de Sulu eilandengroep en delen van Mindanao. Sommige mensen zijn om het leven gebracht. In de provincie Zamboanga del Norte en op de Sulu eilandengroep lopen buitenlanders een groot risico op ontvoering.

Drogeren van buitenlanders

Pas goed op voor onbekenden die u benaderen. Dit kan een poging zijn om u te drogeren. Op de Filipijnen komt het voor dat buitenlanders in bars en taxi’s worden gedrogeerd. Wees alert als iemand u benadert en beweert u te kennen van bijvoorbeeld de luchthaven of een hotel.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Op de Filipijnen zijn verschillende terroristische organisaties actief. In het hele land is een risico op terroristische aanslagen. Terroristische activiteiten in de Filipijnen zijn ontvoeringen en (bom-)aanslagen op willekeurige burgerdoelen. Plaatsen waar veel mensen komen, kunnen een doelwit zijn voor een aanslag.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Het aantal HIV besmettingen in de Filipijnen neemt sterk toe. Vooral in de NCR regio (Metro Manilla). Meer informatie over uitbraken van infectieziekten en epidemieën vindt u de Engelstalige website van de World Health Organization. Ook vindt u gedetailleerde landeninformatie.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Tyfoons

In de Filipijnen kunnen van mei tot en met december tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Aardbevingen en aardverschuivingen

De Filipijnen ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. (Zware) aardbevingen en aardverschuivingen zijn mogelijk.

Veiligheidszones om actieve vulkanen

Er zijn actieve vulkanen op de Filipijnen. Voor een aantal van deze vulkanen heeft het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie (PHIVOLCS) veiligheidszones ingesteld. Binnen deze ingestelde veiligheidszones mag u niet komen. Dit is het geval bij:

 • De Bulusan vulkaan (provincie Sorsogon);
 • De Mayon vulkaan (provincie Albay);
 • De Taal vulkaan (provincie Batangas, ongeveer 50 km ten zuiden van Metro Manilla).

Kijk op de website van het Filipijns Instituut van Vulkanologie en Seismologie voor meer informatie over de veiligheidszones bij vulkanen.

Wat te doen bij noodsituaties

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten en volg de berichten in de media. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Filipijnen in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Noodpaspoort

Reist u de Filipijnen in met een (roze) noodpaspoort? Dan moet u bij binnenkomst een visum hebben dat is afgegeven door een ambassade van de Filipijnen.

Reisplan

Zonder retourticket of bewijs van doorreis kan iedere reiziger de toegang tot het land worden geweigerd.

Visum naar gelang de duur van uw verblijf

Voor bezoeken van maximaal 30 dagen is geen visum nodig. Blijft u langer? Vraag voor uw vertrek een visum aan bij de ambassade van de Filipijnen in Den Haag.
Eenmaal in is verlenging van uw visum tegen betaling mogelijk bij het Filipijns Immigratie Bureau (Bureau of Immigration). Let op: zonder geldig visum kunt u een boete of een gevangenistraf krijgen. Vraag daarom op tijd een verlening aan, als u langer wilt blijven.

Geldigheid reisdocument

Uw paspoort moet bij vertrek uit de Filipijnen nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Tips van de ambassade

Gebruik alleen taxi's van een gerenommeerd bedrijf

In Manilla o.a. de volgende taxibedrijven:

Basic Taxi 643-7777, 642-7777, 570-3277, 0942-8701223, 0915-9668685 ; 0999-9987541
Dollar Taxi 927-8718, 921-2383
Xavierville 661-1689
Avis 718-4066
MGE Taxi 363-6096, 366-6214, 364-8260
R & E Taxi 362-1890, 362-2989, 330-1654

Weerbericht

Houd altijd de weerberichten in de gaten tijdens uw reis in de Filipijnen.

Reisdocumenten

Scan uw reisdocument en zorg dat u op reis toegang heeft tot een digitale kopie. Bij diefstal van uw reisdocument kan deze kopie u van pas komen.

Geld afhalen

Uw pinpas is standaard geblokkeerd voor opnames buiten Europa. Denk eraan om die blokkade op te heffen voordat u naar de Filipijnen reist

Kindermisbruik

Net als in Nederland is kindermisbruik op de Filipijnen strafbaar.

Verdovende middelen

Drugsbezit en handel in verdovende middelen worden zwaar bestraft.

Er geldt een identificatieplicht op de Filipijnen

Iedere persoon moet zich kunnen identificeren. Een kopie van uw paspoort volstaat.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON