Reisadvies

Kosovo

Afbeelding Kosovo
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 98 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Pristina, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staat er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Kosovo. Het is over het algemeen rustig in het land. Maar het is er niet stabiel door de politieke spanningen tussen de Servisch-Kosovaarse en Albanees-Kosovaarse bevolkingsgroepen. Een internationale vredesmacht helpt de orde in het land te bewaren, met toestemming van alle partijen.

Demonstraties

In gebieden waar veel Serviërs wonen (waaronder het noorden), zijn er soms demonstraties. Deze demonstraties zijn gericht tegen de onafhankelijkheidsstatus van Kosovo. En de hervorming van Servische overheidsinstellingen (die daar nog gedeeltelijk functioneren) tot Kosovaarse overheidsinstellingen. Mijd deze demonstraties.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij de receptie van uw hotel om informatie.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

De hoofdwegen in Kosovo zijn in redelijke staat. Zowel binnen de stad als daarbuiten. Wel zijn de wegen vaak slecht of niet verlicht in de avond- en nachturen en rijden lokale weggebruikers soms onverantwoordelijk. Het is daarom raadzaam om na zonsondergang niet de weg op te gaan. Dit geldt niet voor de grote snelwegen en de nieuwe autosnelweg naar Albanië.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire objecten (zoals voertuigen of gebouwen) in Kosovo. Dit is verboden. U mag ook geen militaire objecten van de NAVO-vredesmacht KFOR fotograferen. Of van het binnenlandse Kosovo Protection Corps (KPC).

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Kosovo. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. Bedreigingen, beschimpingen en geweld tegen de LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) gemeenschap komen voor.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Kosovo op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Pristina

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Pristina.

Onveilige gebieden

Leposavic, Zubin Potok, Zve?an en het noorden van Mitrovica

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de gemeentes Leposavic, Zubin Potok, Zve?an en het noordelijke gedeelte van de stad Mitrovica. Lokale inwoners blokkeren soms de wegen. Er kan geweld worden gebruikt.

Wees voorzichtig bij het rijden van Kosovo naar Servië via het grensgebied Macedonië. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse, bijvoorbeeld via de media.

Afgelegen en onbewoonde gebieden

In afgelegen en onbewoonde gebieden van Kosovo kunnen nog mijnen en bommen liggen. De wegen en paden zijn grotendeels vrij. Maar blijf goed opletten, zeker wanneer u officiële of veel gebruikte wegen en paden verlaat.

Overige gebieden

Er zijn geen veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden van Kosovo.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Kosovo in Den Haag. Vraag na welke reisdocumenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Wilt u vanuit Kosovo naar Servië reizen? Omdat Servië Kosovo niet erkent, kan dit problematisch zijn. Heeft u geen eerdere Servische douanestempel in uw paspoort staan? Bijvoorbeeld omdat u via Albanië bent gekomen? Dan wordt u niet toegelaten. U kunt dit probleem voorkomen door te reizen met een (biometrische) identiteitskaart.

Reist u met de auto naar Kosovo? Houd er rekening mee dat de groene kaart van uw autoverzekering niet geldig is in Kosovo. Dit komt onder andere door bovengenoemde problemen met Servië. Bij binnenkomst van Kosovo moet u ter plaatse een lokale WA-verzekering afsluiten. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 40 voor 10 dagen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON