Reisadvies

India

Afbeelding India
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 1.2 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in New Delhi, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Geef zo goed mogelijk gehoor aan aanwijzingen van de Indiase autoriteiten. Overtredingen kunnen leiden tot directe arrestatie en gevangenisstraf.

Demonstraties

In India kunnen grootschalige demonstraties en massale bijeenkomsten voor gevaarlijke situaties zorgen. Dit kan tot geweld leiden. Soms vallen er doden, bijvoorbeeld door verdrukking in mensenmassa’s of geweld. Vermijd daarom demonstraties.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Wees voorzichtig in het verkeer. In India kunt u soms ‘onmogelijke’ verkeerssituaties tegenkomen. Ook is het gedrag van andere weggebruikers onvoorspelbaar. Het aantal verkeersslachtoffers ligt in India een stuk hoger dan in Europa. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in India op de website van de ANWB.

Geen foto’s van luchthavens, politie- en legerposten of (kern)-energiecentrales

Maak geen foto’s van luchthavens, politie- en legerposten of (kern)-energiecentrales. Dit is verboden in India. Zelfs als u het onbedoeld fotografeert, kan dat leiden tot een arrestatie.

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in India. Bepaalde seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht kunnen tot een veroordeling en eventueel gevangenisstraf leiden. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Seksualiteit en intimiteit

In India wordt anders naar seksualiteit en intimiteit in het openbaar gekeken dan in Nederland, ook als het voor u onschuldig lijkt. Dit kan tot heftige reacties leiden. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Geweld tegen vrouwen

Vrouwen die door India reizen moeten op hun hoede zijn. Er zijn meldingen van ongewilde aandacht en seksueel en verbaal geweld tegen vrouwen. Reist u als vrouw door India? Ga dan bedekt gekleed en vermijd afgelegen plaatsen. Loop na zonsondergang niet alleen over straat en reis op die tijdstippen niet met het openbaar vervoer of een taxi.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 100 (politie), 102 (ambulance), 101 (brandweer), 87 50 87 11 11 (toeristenhulplijn, alleen bereikbaar in New Delhi).

Nederlandse ambassade in New Delhi

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in New Delhi.

Onveilige gebieden

Grensgebied India-Pakistan

Reis niet naar het grensgebied van India met Pakistan. U kunt wel gebruikmaken van de officiële grensovergang Wagah, bij de plaats Amritsar in de deelstaat Punjab. De grens tussen India en Pakistan is op sommige plekken niet gemarkeerd. Dit is bijvoorbeeld het geval in de Thar woestijn en andere delen van Rajasthan en Gujarat. Het benaderen en zeker het illegaal overgaan, van deze grens kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Jammu en Kashmir

Reis niet naar het gebied rond de bestandslijn:

 • tussen India en Pakistan en,
 • tussen India en China.

Dit is een gemilitariseerde zone waar regelmatig schietincidenten voorkomen.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaat Jammu en Kashmir. Dit heeft te maken met de slechte en onvoorspelbare veiligheidssituatie. Het gaat vooral om de Kashmirvallei en de directe omgeving. Een uitzondering is de hoger gelegen regio Ladakh. Als u gebruik maakt van de hieronder genoemde reismogelijkheden, gelden er geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

U kunt binnen de deelstaat Jammu en Kashmir wel reizen:
• Binnen de steden Jammu en Srinagar, maar alleen als u hiernaartoe vliegt;
• Tussen Jammu en Srinagar, maar alleen via de nationale hoofdweg;
• Binnen de regio Ladakh;
• Naar Ladakh, maar alleen wanneer u per vliegtuig via Leh aankomt, of anders over de weg via Manali (en dus niet via Srinagar) reist.

Gedurende 2014 is de situatie in Jammu en Kashmir licht verbeterd. Er is een groeiend aantal (buitenlandse) toeristen dat naar de Kashmir-vallei reist. Toch blijft de veiligheidssituatie kwetsbaar. Dit komt bijvoorbeeld doordat er gewapende groepen actief zijn die aanslagen plegen op overheidsgebouwen en veiligheidsinstanties. Soms vallen er burgerslachtoffers bij aanslagen en ongeregeldheden of bij acties van het leger en de politie.

Er wordt regelmatig een avondklok ingesteld en soms worden telefoon- en internetverbindingen geblokkeerd.

Noordoost India

Er zijn regelmatig veiligheidsincidenten bij de grenzen met Bangladesh, Myanmar en China. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar 3 deelstaten in Noordoost India:

 • Arunachal Pradesh;
 • Mizoram;
 •  Meghalaya.

In deze 3 deelstaten is het relatief rustiger dan in de andere deelstaten van Noordoost India.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende deelstaten:

 • Assam;
 • Tripura;
 • Nagaland;
 • Manipur.

In dit gebied zijn al jaren verschillende rebellengroepen actief. Zij zorgen voor veel gewelddadigheden zoals bomaanslagen, ontvoeringen en afpersing (ook van toeristen). Moet u voor een noodzakelijke reis naar de genoemde deelstaten in Noordoost India reizen? Neem dan het vliegtuig en reis zo min mogelijk over de weg.

Bihar, Jharkhand, Odisha,Chhattisgarh en West-Bengal

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de landelijke gebieden in de deelstaten:

 • Bihar;
 • Jharkhand;
 • Odisha;
 • Chattisgarh;
 • West-Bengal;
 • Uiterste noorden Andhra Pradesh;
 • Uiterste oosten van Maharashtra.

In deze gebieden zijn Maoïstische groeperingen (zogenoemde Naxalites) actief. Vanuit de dichte jungles plegen zij aanslagen op politie, veiligheidstroepen en overheidsmedewerkers. Soms vallen daarbij ook burgerslachtoffers. Daarnaast komen hier ontvoeringen en afpersing (ook van toeristen) voor.

Naar schatting zijn er ongeveer 15.000 opstandelingen in 13 van de 29 deelstaten van India. De meesten daarvan zijn actief in Bihar, Jharkhand, Odisha, Chhattisgarh en West Bengal. Daarnaast zijn ze actief in het uiterste noorden Andhra Pradesh en het uiterste oosten van Maharashtra. De gebieden waarin de Naxalites actief zijn verschuiven soms. Raadpleeg het lokale nieuws of de lokale autoriteiten voor de laatste informatie.

Reisbeperkingen opgelegd door Indiase autoriteiten

Voor de toegang tot bepaalde regio’s en gebieden stellen de Indiase autoriteiten eisen aan buitenlandse toeristen. Wilt u deze zogenoemde ‘protected areas’ of ‘restricted areas’ bezoeken? Dan heeft u een Protected Area Permit (PAP) of Restricted Area Permit (RAP) nodig. Vraag dit van te voren aan bij de Indiase ambassades/consulaten in het buitenland of bij het Ministry of Home Affairs (Foreigners Division): Jaisalmer House, 26 Man Singh Road te New Delhi.

Houd er rekening mee dat het verwerken van een aanvraag voor een PAP of RAP weken kan duren. In de volgende gebieden heeft u een permit nodig, of u moet zich meteen na aankomst in de deelstaat inschrijven bij het lokale Foreigner Registration Office:

 • De deelstaten Arunachal Pradesh en Sikkim (beide volledig);
 • Delen van de deelstaat Himachal Pradesh (bij de Chinese grens);
 • Delen van de deelstaat Uttarakhand (bij de Chinese grens);
 • Delen van de deelstaat Rajasthan (bij de Pakistaanse grens);
 • Delen van de deelstaat Jammu & Kashmir (bij de ‘Line of Control’ met Pakistan);
 • De Andaman & Nicobar Eilanden (volledig);
 • De Laccadive Eilanden (Lakshadweep) (volledig);
 • De deelstaten Manipur, Mizoram en Nagaland (alle 3 volledig).

Op het bezoeken van gebieden zonder geldig permit of het niet ‘inschrijven’ staan zware straffen.

Het is mogelijk dat er nog andere gebieden in India zijn waar de (lokale) overheid beperkingen oplegt of waar vooraf toestemming nodig is. Kijk voor de laatste stand van zaken over de lokale beperkingen op de website van het Indiase Ministry of Home Affairs (Foreigners Division). Bij Entry Permits vindt u het formulier om een permit aan te vragen.

Criminaliteit

Toeristische gebieden in India, zoals Goa, trekken criminaliteit aan. Het gaat bijvoorbeeld om berovingen, waarbij slachtoffers soms worden gedrogeerd via voedsel of drank. Ook zijn er oplichtersbendes actief die het op buitenlanders gemunt hebben. Wees alert als een hulpvaardig iemand u vriendelijk benadert en aanbiedt u rond te willen leiden.

Houd u aan de wet

Houd u aan de wet als u in India bent en volg de aanwijzingen van de Indiase autoriteiten. Als u verdacht wordt van een misdrijf kunt u gearresteerd worden en zeer lang in voorarrest worden gehouden.

Reizen met openbaar vervoer

Reist u met het openbaar vervoer in India? Let dan goed op uw paspoort en bankpassen. Laat geen bagage onbeheerd achter. Bewaar een aparte kopie van uw paspoort, uw Indiaas visum en uw vliegticket. Doe onmiddellijk aangifte bij de politie bij diefstal of verlies van uw paspoort.

Reis na zonsondergang niet alleen met het openbaar vervoer of in (auto)riksja’s. Wilt u na zonsondergang toch reizen? Maak dan bij voorkeur gebruik van zogeheten prepaid taxi’s (dit zijn de taxi's die u met een creditcard gekoppeld aan een smartphone-app kunt bestellen.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging. Bomaanslagen en ontvoeringen komen regelmatig voor.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In India loopt de moessonperiode van juni tot en met oktober. Begin juni breekt in India de moessonperiode aan. Deze begint in het zuidoosten en oosten ieder jaar rond 1 juni en trekt dan in noordelijke/noordwestelijke richting omhoog. New Delhi wordt aan het einde van de maand bereikt en het noordwesten kent een korte moessonperiode die pas eind juli/begin augustus begint. De moessonperiode duurt tot en met september of lokaal oktober.

Houd rekening met eventuele overstromingen en/of aardverschuivingen tijdens de moesson. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Cyclonen en tropische stromen

Cyclonen en tropische stormen kunnen voorkomen bij de oostkust van India. Houd de weersinformatie in de gaten en volg altijd het advies van de lokale autoriteiten op.
Verschillende delen van India zijn aardbevingsgevoelig. Bevingen kunnen voor aardverschuivingen zorgen in bergachtig gebied. Deze gebieden zijn slecht bereikbaar voor hulpdiensten.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van India in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Telefonie, fotografie en video

De dekking van telefonie en internet is in India over het algemeen goed. Het is verboden om satelliet- en iridiumtelefoons het land binnen te brengen.

Voor het gebruik van bepaalde apparatuur, zoals film- en opnameapparaten, radiotransmitters, krachtige camera’s en verrekijkers, kan toestemming van de Indiase autoriteiten vooraf nodig zijn. Vraag de ambassade van India in Den Haag meer informatie.

Eten (op straat)

Pas in India goed op met wat u eet en drinkt, vooral met eten en drinken dat op straat te koop is.

Luchtverkeer

Het luchtverkeer van India is over het algemeen goed. Er zijn meerdere vliegmaatschappijen en er is veel vliegverkeer tussen verschillende steden. Houd wel de actuele reisinformatie in de gaten in verband met regelmatig voorkomende vertragingen en afzeggingen van vluchten. Vooral het vliegverkeer in het noorden van India heeft vaak last van vertragingen door de weersomstandigheden.

Bergtochten

Er zijn meldingen van buitenlanders die vermist raken op hooggelegen en afgelegen (grens)gebieden. Reis in groepen en maak gebruik van lokale gidsen. Voor bepaalde bergtochten zijn speciale vergunningen nodig.

Er zijn geen commerciële reddingsdiensten actief boven 3.000 meter. In sommige grensgebieden heeft alleen de Indiase luchtmacht toestemming om reddingsoperaties uit te voeren. Zorg ervoor dat uw verzekeringspolis dekking biedt voor bergtochten.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON