Reisadvies

Honduras

Afbeelding Honduras
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 311 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in San José (Costa Rica), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Honduras op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (politie), 195 (ambulance), 198 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Honduras

Er is geen Nederlandse ambassade in Honduras. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in San José (Costa Rica). U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Tegucigalpa.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Honduras. Geweld en criminaliteit komen in het hele land voor. Dit heeft te maken met georganiseerde misdaad en rivaliserende jeugdbendes. Let vooral goed op in de grote steden zoals:

 • Tegucigalpa;
 • San Pedro Sula;
 • La Ceiba.

Drugshandel en geweld in het noorden en oosten

In de volgende gebieden kan het onveilig zijn door drugshandel:

 • tussen La Ceiba en La Mosquitia;
 • provincie Colon;
 • provincie Gracias a Dios;
 • Olancho.

Bij de drugshandel wordt veel geweld gebruikt.

Grensgebieden onveilig door smokkel

Gebruik alleen de officiële grensovergangen tussen Honduras en Guatemala, El Salvador en Nicaragua. Onbewaakte grensovergangen zijn onveilig door de smokkel van drugs, wapens en gestolen auto’s.

Criminaliteit

Pas op voor zware criminaliteit als u naar Honduras reist. Criminelen handelen steeds vaker in drugs en gebruiken daarbij veel geweld. Binnen het drugscircuit komen gewapende overvallen, verkrachtingen, afpersingen en ontvoeringen dagelijks voor.

Gewapende overvallen in het verkeer

Behalve in de steden komen gewapende overvallen ook in het verkeer voor. Maak gebruik van hoteltaxi’s en rechtstreekse luxe busverbindingen. U loopt dan minder risico dan wanneer u met het openbaar vervoer reist.

Bent u op reis in Honduras? Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Kom niet na zonsondergang op straat. Ook niet om te reizen;
 • Reis niet alleen;
 • Bezoek geen afgelegen plekken, zoals stille straten, sloppenwijken en onveilige buurten;
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam;
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen;
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld;
 • Houd uw bagage altijd goed in de gaten.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Honduras kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie ter plaatse.

Overstromingen, aardverschuivingen en aardbevingen

Overstromingen, aardverschuivingen (door regenval) of aardbevingen zijn ook bekende natuurverschijnselen in Honduras. Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het Consulaat-Generaal van Honduras in Rijswijk. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Bescherm uzelf en uw bezittingen in Honduras.

 • Wacht u voor een stoplicht? Maak dan geen zichtbaar gebruik van uw mobiele telefoon;
 • Houd de deuren en ramen gesloten tijdens het autorijden;
 • Neem niet in 1 keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON