Reisadvies

Haïti

Afbeelding Haïti
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 239 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het belangrijkste doel is u te informeren over veiligheidsrisico’s. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

In 2010 werd Haïti door een zware aardbeving getroffen. Het dagelijkse leven op Haïti is nog steeds ontwricht door deze aardbeving.

Geen foto’s van mensen

Maak geen foto’s van mensen. De lokale bevolking stelt dit meestal niet op prijs. Houd hier rekening mee als u een foto wilt maken.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op Haïti op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 38 38 11 11 (politie), 116 (ambulance), 29 45 11 11 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade op Haïti

Er is geen Nederlandse ambassade op Haïti. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek.
U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Port-au-Prince.

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Haïti. Dit heeft te maken met criminaliteit en onrustige gebieden.

Vermijd de sloppenwijken in Port-au-Prince

Vermijd de sloppenwijken van de hoofdstad Port-au-Prince. Deze gebieden zijn het onveiligst. Wees ook alert in andere delen van de stad. Zelfs de toegangswegen van en naar het vliegveld zijn vaak een doelwit voor overvallen. Ook in andere delen van Haïti moet u voorzichtig zijn.

Criminaliteit

Pas op voor zware criminaliteit. In Haïti komen gewelddadige en gewapende overvallen, berovingen en ontvoeringen regelmatig voor. Ook kent Haïti een intensieve drugshandel die samen gaat met geweld, moord en ontvoering.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Kom niet na zonsondergang op straat. Ook niet om te reizen;
  • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats;
  • Vermijd sloppenwijken;
  • Maak geen gebruik van het openbaar vervoer;
  • Bied geen verzet bij een overval. Als u slachtoffer bent van een beroving, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De medische voorzieningen in Haïti zijn eenvoudig.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Haïti kunnen van juni tot en met november tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat informeer u over de situatie.

In Haïti kunnen ook aardbevingen voorkomen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Haïti in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON