Reisadvies

Cyprus

Afbeelding Cyprus
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Nicosia, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staat er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Cyprus.

De Republiek Cyprus ligt op het gehele grondgebied van het eiland Cyprus. Sinds de inval door het Turkse leger in 1974, heeft de regering van de Republiek Cyprus echter geen controle meer over het noorden van het eiland. In het noorden is de ‘Turkse Republiek van Noord-Cyprus’ uitgeroepen. Deze is alleen door Turkije erkend. De regering van de Republiek Cyprus is gevestigd in Nicosia. Deze regering is door de internationale gemeenschap erkend.

Reizen tussen het zuiden en het noorden

U kunt als Nederlander van het zuidelijke deel van Cyprus doorreizen naar het noorden. U heeft dan wel een geldig reisdocument nodig. Binnenkomst via de luchthaven van Tymbou/Ercan en de havens van Kyrenia en Famagusta (in het noordelijke deel) is illegaal volgens de regering van Cyprus. In de praktijk kunt u wel van noord naar zuid reizen. U steekt dan de ‘staakt-het-vuren lijn’ (Groene Lijn) over tussen de beide delen van Cyprus. U heeft dan wel een geldig Nederlands reisdocument nodig.

Bent u met een voertuig via de havens van Kyrenia of Famagusta Cyprus binnengekomen? Dan kunt u met deze voertuigen het eiland alleen verlaten via het noordelijk deel. En niet via het zuidelijk deel. De Cypriotische douane stelt vast binnen welk termijn dit moet gebeuren. Als u zich niet houdt aan de vastgestelde termijn, kan uw voertuig in beslag worden genomen.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire objecten en versperringen. Vooral niet bij de staakt-het-vurenlijn.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd op Cyprus. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op Cyprus op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Geen Nederlandse ambassade in het noorden

Nederland erkent de ‘Turkse Republiek van Noord-Cyprus’ niet en onderhoudt geen officiële betrekkingen met het regime in het noorden. Mogelijkheden tot het verlenen van consulaire bijstand in het noorden zijn zeer beperkt. Per geval zal moeten worden bekeken of bijstand mogelijk is, en zo ja, in welke mate. Bent u in het noordelijke gedeelte en heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Nicosia.

Criminaliteit

In de steden is zware criminaliteit, maar vooral binnen de georganiseerde misdaad.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Cyprus in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON