Reisadvies

Laos

Afbeelding Laos
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 319 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bangkok (Thailand), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

In Laos vallen relatief veel doden in het verkeer. Het is raadzaam om na zonsondergang niet over de weg te reizen. Ook kunt u beter niet in een speedboot over de rivier de Mekong varen.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Laos op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 191 (verkeerspolitie), 195 (ambulance), 190 (brandweer) of 021 25 11 28 (toeristenpolitie, alleen in Vientiane).

Geen Nederlandse ambassade in Laos

Er is geen Nederlandse ambassade in Laos. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Bangkok, Thailand. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Vientiane.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Laos.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstreek met Birma/Myanmar.

In dit gebied is veel drugshandel en er zijn gewapende bendes actief. Ook zijn er risico’s in het gebied door verscheidene Birmese politieke groepen.

Mijnen in Xien Khouang en grensgebied

In de provincie Xien Khouang (Vlakte der Kruiken) liggen mijnen en andere explosieven. Veel van deze mijnen zijn nog niet ontploft. Ook langs de grens van Laos met Vietnam liggen mijnen die nog niet ontploft zijn. Dit is het gebied van de Ho Chi Minh-route.

Veiligheidsrisico’s in Vang Vieng

In Vang Vieng komen regelmatig ongelukken voor tijdens watersportactiviteiten. Bijvoorbeeld tijdens tuben, raften en kajakken. Soms vallen hierbij dodelijke slachtoffers. Daarnaast bieden sommige bars en restaurants in Vang Vieng eten en drinken aan met verdovende middelen. De bars en restaurant duiden dit vaak aan met ‘happy’ of ‘special’.

Criminaliteit

Gewelddadige misdaad komt niet veel voor in Laos, maar gewapende overvallen nemen toe. Ook worden toeristen soms gedrogeerd en daarna beroofd of seksueel misbruikt.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

De medische voorzieningen in Laos zijn zeer gebrekkig. Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar Thailand. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de  Engelstalige website van de World Health Organization vindt u Informatie over epidemieën

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Laos in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON