Reisadvies

Ethiopië

Afbeelding Ethiopië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 444 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Addis Ababa, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Controles op voertuigen bij grensovergangen en grote steden

Politie, leger en/of douane voeren bij grensovergangen soms controles uit. Dit geldt voor de grensovergangen tussen de federale staten. Maar zij controleren ook bij het binnenrijden van grote steden. Zij controleren dan steekproefsgewijs voertuigen en inzittenden. Zorg dat u altijd een geldig identiteitsbewijs bij u hebt.

Komt u een check point of wegblokkade van de Ethiopische overheid/politie tegen? Volg dan de aanwijzingen die u krijgt op. Houd er rekening mee dat veel politiemensen en militairen niet of nauwelijks Engels spreken.

Verkeersveiligheid

Reis niet na zonsondergang buiten de steden. Op de wegen is het na zonsondergang niet veilig door:

 • onverlichte voertuigen die op de weg rijden;
 • onverlichte obstakels op en langs de weg;
 • de gevaarlijke rijstijl van Ethiopische vrachtwagenchauffeurs;
 • loslopend vee.

Wees extra voorzichtig op de weg van Addis Abeba naar Djibouti. Op deze weg vinden veel verkeersongelukken plaats. 

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (politie), 902 (ambulance en brandweer). Deze telefoonnummers werken alleen in Addis Abeba.

Nederlandse ambassade in Addis Abeba

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Addis Abeba.

Onveilige gebieden

Grensgebieden van Ethiopië

Reis niet naar de volgende grensgebieden van Ethiopië:

 • het gebied binnen 10 kilometer van de grens met Eritrea. U kunt wel reizen naar de toeristenattracties zoals Debre Damo en Yeha. Die liggen naast de hoofdweg van Axum naar Adigrat;
 • gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met zowel Sudan, Zuid-Sudan en Kenia;
 • het gebied binnen 100 kilometer van de grens met Somalië en Kenia in de provincies Afder en Liben van de Somali regio;
 • de Nogob, Jarar, Shabelle, Korahe en Dollo districten van de Somali regio;
 • de Danakil Depression. Dit gebied ligt tussen de Dessie-Adigrat road en de Dessie-Mille-Djibouti road;
 • de 4 districten van de Nuer zone (Akobo, Wantawo, Jikawo en Lare);
 • het Jore district van de Agnuak zone in de Gambella regio, dat grenst aan Zuid- Sudan.

De grensgebieden met de buurlanden zijn onveilig door etnische spanningen en (gewapende) conflicten over grondgebied en vee. In de Somali regio zijn gewapende groeperingen en criminele bendes actief, zoals het Ogaden Liberation Front (ONLF). In deze gebieden kunnen er militaire operaties (ook wel bekend als Ogaden) zijn.

Ook bestaat er een verhoogd risico op ontvoeringen. Vooral in het grensgebied met Somalië moet u rekening houden met een verhoogde kans op ontvoeringen door criminele of terroristische organisaties. In de Gambella en Benishangul Gumuz regio komen gewapende conflicten tussen stammen voor en kunnen gewapende groeperingen en criminele bendes actief zijn.

Steden bij grensgebied Somalië, Gambella en Benishangul Gumuz

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • de stad Jijiga in de Somali regio;
 • de 3 districten Dima, Goge en Etang;
 • het Gambella Wildlife Reserve van de Agnuak zone (Gambella);
 • omgeving Asosa. Bent u van plan om noodzakelijke redenen naar de stad Asosa te reizen? Neem dan het vliegtuig.

De omgeving van Asosa in de staat Benishangul Gumuz is onveilig. In dit gebied zijn criminelen en rebellen actief. Recent waren er aanslagen.

Moet u voor een noodzakelijke reis naar de gebieden ten oosten van de lijn van Mayole (kleurcode oranje) –Harar (kleurcode geel)? Of naar andere afgelegen gebieden in het zuidoosten van de federale staat Oramia? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Addis Abeba. De ambassade kan u informeren over de actuele veiligheidssituatie. En u voorlichten over specifieke veiligheidsrisico’s en hoe u die kunt beperken. Ook is het belangrijk om via de media de recente politieke ontwikkelingen in dit gebied te volgen.

De Ethiopische regering erkent een aantal oppositiebewegingen niet. Zij beschuldigt die bewegingen van geweld. Leden worden strafrechtelijk vervolgd. Zij vervolgt ook personen die zij verdenkt van lidmaatschap of steun aan een terroristische groepering.

Reist u naar het zuidoostelijke deel van de federale staat Oramia in het grensgebied met Kenia en de Somalië- regio? Houd dan rekening met incidentele acties van de gewapende rebellen en criminelen.

De grote doorgaande wegen zijn bij daglicht veilig te berijden. Dit geldt ook voor de grensovergang Moyale aan de grens met Kenia .

Overige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar overige gebieden van Ethiopië. Dit heeft te maken met de verhoogde dreiging voor terrorisme.

Criminaliteit

In de grote steden stijgt het aantal gevallen van diefstal, beroving en zakkenrollerij. Bewaar kostbare zaken zoals mobiele telefoons, camera’s, portemonnees en identiteitsbewijzen uit het zicht.

Soms komt ook zware criminaliteit voor in Ethiopië, zoals gewelddadige overvallen, ontvoeringen en moorden. Buitenlandse toeristen kunnen hiervan slachtoffer zijn. In de Danakil Depression zijn in het verleden meerdere (groepen) toeristen overvallen. Dat gebeurde onder andere bij het vulkaanmeer Erta Ale. Die ligt in de Afar-regio, noordoosten van Mekele. In 2012 was er bijvoorbeeld een overval door een rebellengroep op een groep Europese toeristen. Bij deze actie vielen doden en gewonden. Ook werden een aantal toeristen ontvoerd. De ontvoerders lieten deze toeristen na enkele dagen weer vrij.

Terrorisme

Er is een verhoogd risico voor terrorisme. Dit heeft onder andere te maken met de aanwezigheid van Ethiopische troepen in Somalië. In november 2013 heeft de nationale veiligheidsdienst van Ethiopië gezegd hiervoor aanwijzingen te hebben. Zij heeft de bevolking opgeroepen om alert te zijn. En om verdachte activiteiten direct te melden aan de politie.

Wees extra voorzichtig als u drukke plaatsen bezoekt. Bijvoorbeeld hotels, restaurants, overheidsgebouwen, gebouwen van internationale instellingen en ambassades. Vermijd grote publieke evenementen. Reis niet met het openbaar vervoer. Wees op uw hoede voor verdachte achtergelaten bagage, pakketjes en andere objecten.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Ethiopië in Etterbeek, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON