Reisadvies

Equatoriaal-Guinea

Afbeelding Equatoriaal-Guinea
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 112 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Cotonou (Benin), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Equatoriaal-Guinea heeft maatregelen getroffen om verspreiding van het ebola-virus tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen gevolgen hebben voor het personenverkeer. Grenzen kunnen bijvoorbeeld gesloten zijn of vluchten geannuleerd. Houd hier rekening mee in uw reisplannen naar, via en uit Equatoriaal-Guinea. Informeer bij de ambassade van Equatoriaal-Guinea in Brussel naar de laatste ontwikkelingen. Of laat u informeren door de luchtvaartmaatschappij, reisorganisatie of uw contactpersoon in Equatoriaal-Guinea.

De steden Malabo (op het eiland Bioko) en Bata (op het vasteland) zijn redelijk veilig voor reizigers. Daarbuiten is het raadzaam om niet alleen te reizen.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

De levensomstandigheden in Equatoriaal-Guinea kunnen moeilijk zijn. Reist u erheen, dan kunt u bijvoorbeeld te maken krijgen met hinderlijke (administratieve) regels. Ordediensten zoals (douane)ambtenaren, politie en leger voeren de wetten en regels voor buitenlanders soms anders uit dan hoort. Vooral de politie en het leger (ordediensten) doen dat. Het doel is vaak afpersing. Laat u tijdens uw reis begeleiden door een iemand die de situatie ter plekke goed kent.

Draag altijd uw paspoort bij u, geef het niet (zomaar) af

Draag altijd uw paspoort bij u en geef het niet (zomaar) af. Soms nemen ordediensten identiteitsbewijzen in zonder duidelijke uitleg of reden.

Buitenlanders vastgehouden of uitgezet

Het komt regelmatig voor dat buitenlanders worden aangehouden om (zogenaamde) financiële redenen of veiligheidsredenen. Of er wordt gedreigd met uitzetting. Ook hier is het doel vaak afpersing. Krijgt u hiermee te maken, neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Cotonou, Benin.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 2878 (politie), 3101 (ambulance), 2737 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Equatoriaal-Guinea

Er is geen Nederlandse ambassade in Equatoriaal-Guinea. Er is ook geen consulaat. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Cotonou (Benin). In noodgevallen kunt u ook terecht bij de Franse ambassade in Malabo of de Spaanse ambassade in Malabo. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Het is raadzaam om buiten de steden Malabo en Bata niet alleen te reizen.

Criminaliteit

Equatoriaal-Guinea is relatief veilig, zowel in de hoofdstad Malabo (op het eiland Bioko) als op het vaste land. Wees toch alert in Malabo en in de stad Bata op het vaste land. De criminaliteit is er toegenomen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees na zonsondergang alert in en om uitgaansgelegenheden, zoals restaurants en discotheken.
  • Reis liever niet alleen.
  • Neem geen grote hoeveelheden geld mee.
  • Draag geen waardevolle spullen bij u.

Risico op criminaliteit bij grensovergangen

Wees extra alert  in de buurt van grensovergangen. Vooral in het noordoosten, in de hoek waar Equatoriaal Guinee grenst aan Kameroen en Gabon. Er zijn smokkelaars actief in het gebied. Daardoor is het risico op criminaliteit hier groter.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Equatoriaal-Guinea in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

  • Equatoriaal Guinee heeft een strenge regering, die iedereen sterk controleert. Ook buitenlanders. Houd hier rekening mee. Ook als u contact heeft met de lokale bevolking.
  • Buiten de grote steden zijn er geen comfortabele en schone hotels of restaurants. In Malabo en Bata zijn weinig hotels.
  • Wilt u toeristische gebieden bezoeken, zoals het eiland Bioko of toeristische plaatsen op het vasteland? Dan heeft u vergunningen nodig van de overheid. Deze zijn soms moeilijk te krijgen.  Informeer voordat u vertrekt bij contactpersonen of hotels waar en op welke manier u deze vergunningen kunt krijgen.
  • Het is strikt verboden om foto’s te nemen van overheidsgebouwen, militaire objecten, de havens, vliegvelden, paleizen en van gebouwen of plaatsen waarvan niet duidelijk is wat ze zijn. Informeer bij de lokale autoriteiten naar wat u wel en niet mag fotograferen.
  • Het is raadzaam om geen verrekijker mee te nemen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON