Reisadvies

El Salvador

Afbeelding El Salvador
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 141 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in San José (Costa Rica), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar El Salvador. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Demonstraties

In El Salvador kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Informeer naar veiligheidssituatie

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om meer informatie.

Kopie van uw paspoort regelen

U moet zich op straat kunnen identificeren. Bij de autoriteiten van El Salvador kunt u een kopie regelen van uw paspoort die wordt erkend. Naast deze kopie krijgt u dan een verklaring dat de kopie gelijk is aan het origineel. Op deze verklaring staat een stempel van het consulaat en de handtekening van de Honorair Consul.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in El Salvador op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (politie en ambulance), 913 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in El Salvador

Er is geen Nederlandse ambassade in El Salvador. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in San José, Costa Rica. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Mijd in de hoofdstad San Salvador de wijken Soyapango, Mejicanos en Apopa. Mijd daarnaast de stad Ilobasco en de stranden van Tamarindo. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Criminaliteit

De criminaliteit in El Salvador is hoog. Kleine criminaliteit, zoals berovingen en inbraken, komt zeer regelmatig voor. Daarnaast komen ook gewelddadige overvallen en verkrachtingen voor. Ook op stranden en bij toeristische attracties.

Geweld tijdens reizen

Er bestaat een groot risico op overvallen op auto’s en in het openbaar vervoer. Reist u in een auto? Mijd dan de binnenwegen en reis zoveel mogelijk via de grote, doorgaande wegen. Reist u met het openbaar vervoer? Houd dan geen taxi’s aan op straat. U kunt beter een taxi regelen via uw hotel of op het (internationale) vliegveld. U kunt ook reizen via rechtstreekse, luxe busverbindingen.

Geweld tussen bendes

Ook is er veel geweld tussen lokale bendes en drugskartels. U kunt hiermee in aanraking komen. Bijvoorbeeld als u (per ongeluk) aanwezig bent bij een conflict of overval tussen de lokale bendes.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Kom niet na zonsondergang op straat. Ook niet om te reizen;
 • Wees extra alert als u alleen reist;
 • Vermijd afgelegen plekken, zoals stille straten en ruïnes. Vooral als u alleen reist;
 • Houd uw bagage goed in de gaten. Zeker op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals een busstation;
 • Draag niet te veel geld op zak;
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen;
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In El Salvador kunnen aardbevingen voorkomen, ook zware aardbevingen. Ook bestaat het risico op vulkaanuitbarstingen, orkanen en zware regenval. De zware regen kan leiden tot overstromingen en aardverschuivingen. Volg de berichten in de media en laat informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van El Salvador in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Bescherm uzelf en u bezittingen:

 • Wacht u voor een stoplicht? Maak dan geen zichtbaar gebruik van uw mobiele telefoon.
 • Houd de deuren en ramen gesloten tijdens het autorijden.
 • Neem niet in één keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON