Reisadvies

Dominicaanse Republiek

Afbeelding Dominicaanse Republiek
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 184 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Santo Domingo, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Dominicaanse Republiek. Dit heeft te maken met criminaliteit, corruptie en geweld.

Slechte verkeersveiligheid buiten Santa Domingo

Buiten de hoofdstad Santo Domingo kan het na zonsondergang gevaarlijk op de weg zijn. Dat komt onder meer door de slechte wegen. Maar ook door de chaotische rijstijl van de (lokale) weggebruikers. Die rijden vaak met alcohol op of zonder verlichting. Ook is er op veel plekken geen weg- of straatverlichting.

U kunt beter niet reizen met lokaal transport, zoals scooters en guagua’s (lokale minibussen). Het is beter om te reizen met de officiële taxi’s.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de Dominicaanse Republiek op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911, 1 809 200 35 00 (toeristenpolitie).

Nederlandse ambassade in Santo Domingo

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Santo Domingo.

Criminaliteit

Op de Dominicaanse Republiek zijn er soms incidenten met criminaliteit, corruptie en geweld. Het aantal berovingen op toeristen buiten de vakantieparken stijgt.

Van het vliegveld naar uw bestemming

In Santo Domingo ligt het vliegveld Las Américas. Wees extra voorzichtig als u na zonsondergang vanaf dit vliegveld naar uw bestemming reist. Dit komt door het risico op een overval of beroving. Wees ook voorzichtig op de wegen tussen de grote steden.

Wees daarnaast extra voorzichtig als u afgezonderde toeristische attracties bezoekt.

Wees op uw hoede voor drugssmokkel

Er is veel handel in drugs op de Dominicaanse Republiek. Criminelen benaderen regelmatig toeristen om drugs te smokkelen. Wees hiervoor op uw hoede en werk hier nooit aan mee. Drugssmokkel is strafbaar. Hier staan zware gevangenisstraffen op.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De medische voorzieningen buiten de hoofdstad zijn redelijk tot slecht.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Op de Dominicaanse Republiek kunnen aardbevingen voorkomen. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u informeren over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Dominicaanse Republiek in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Vermijd de drugshandel en seksindustrie. Er staan zware gevangenisstraffen op deelname hierin.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON