Reisadvies

Cuba

Afbeelding Cuba
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 1.1 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Havana, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Cuba. Dat heeft te maken met criminaliteit.

De wegen, bruggen en andere verbindingen op Cuba zijn op veel plaatsen zeer gebrekkig. De elektriciteit valt regelmatig uit. Voorzieningen als straatverlichting en stoplichten vallen dan ook uit. Het duurt meestal lang voordat er weer stroom is. Dat brengt risico’s met zich mee. Medicijnen kunnen bijvoorbeeld niet altijd op de goede temperatuur worden bewaard. Houd hier rekening mee.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in op Cuba op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 106 (politie), 104 (ambulance), 105 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Havana

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Havana.

Criminaliteit

Cuba is relatief veilig vergeleken met andere landen in Zuid-Amerika. De politie controleert veel en Cubanen letten goed op elkaar. Toch zijn in Cuba zakkenrollers en dieven actief. Tasjesroof is een snel groeiend probleem. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees alert op plekken waar veel toeristen komen. Bijvoorbeeld op het strand, op terrassen en in het theater;
 • Pas op in donkere stegen;
 • Houd dure camera’s, sieraden en andere kostbare spullen uit het zicht.

Let op bij het reizen met de auto of in het openbaar vervoer:

 • Zogenaamde ‘zelfstandige chauffeurs’ kunnen u hun diensten aanbieden. Via deze chauffeurs kunt u een auto huren en deze door hen laten besturen. Ga niet in op de voorstellen;
 • Neem nooit lifters mee;
 • Ga niet te voet de straat op na zonsondergang, pak een taxi;
 • Reis niet met de trein.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Cuba kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Cuba in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

 • Op Cuba kunt u niet pinnen. Met creditcards (mastercard of visa) kunt u in principe in de grote staatshotels geld opnemen. Maar vaak is dit niet mogelijk omdat het online banksysteem regelmatig uitvalt. Pinnen met uw creditcard wordt niet geadviseerd. Daarom is het raadzaam voldoende contant geld mee te nemen voor uw gehele verblijf op Cuba. U kunt bij aankomst op het vliegveld uw geld wisselen naar Cubaanse pesos.
 • Medicijnen zijn moeilijk verkrijgbaar. Het vaakst zijn ze voorhanden in ziekenhuizen of klinieken met een afdeling voor buitenlanders. Neem daarom uw eigen geneesmiddelen mee. Neemt u veel medicijnen mee, geef deze dan aan bij de douane als u Cuba binnenkomt.
 • Overnacht u in Bed&Breakfasts (B&B’s), ga dan na of dit legale B&B’s zijn.
 • Ga niet in op verhalen die inspelen op het gevoel en bedoeld zijn om buitenlanders geld afhandig te maken. Ook proberen steeds meer Cubanen contacten te leggen met buitenlanders, om zo naar het buitenland te kunnen vertrekken. Houd daar rekening mee.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON