Reisadvies

Costa Rica

Afbeelding Costa Rica
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 255 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in San José, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Sinds 20 juni 2015 veroorzaakt zware regen overstromingen in de noordelijke zone van het land en de provincie Limón. De hoofdweg tussen San José en Limón, nationale route 32, is gevoelig voor aardeverschuivingen. En wordt daardoor regelmatig afgesloten voor verkeer.

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Costa Rica. Er worden berovingen en overvallen gepleegd.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (112 met mobiele telefoons).

Nederlandse ambassade in San José

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in San José.

Criminaliteit

In Costa Rica worden berovingen en overvallen gepleegd. Bij overvallen wordt soms grof geweld gebruikt. Overvallen en berovingen vinden overal in het land plaats. Dus in de toeristengebieden aan de kust en in het binnenland en bij het internationale vliegveld. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

• Huurt u een auto, wees dan alert bij een lekke band. Criminelen steken de banden lek en doen zich daarna voor als behulpzame weggebruikers.

• Wilt u een taxi nemen op straat? Houd dan alleen de officiële taxi’s aan. Die zijn rood met een gele driehoek. Gebruik bij hotels en op de internationale luchthaven de oranje taxi’s (Taxis Unidos).

• Let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten.

• Pas op voor dieven bij het Coca Cola-busstation en andere busstations in San José, zeker na zonsondergang.

• Reis zoveel mogelijk overdag.

• Bewaar uw paspoort in een kluis in uw hotel en draag een kopie bij u (ook van de pagina met het inreisstempel).

• Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Costa Rica kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en cyclonen voorkomen. Er is ook zware regenval in deze periode. Dat veroorzaakt landverschuivingen en modderlawines, die regelmatig wegen blokkeren. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

In Costa Rica komen aardbevingen voor. Daarnaast zijn er diverse actieve vulkanen in het land, en daarmee een risico op vulkaanuitbarstingen.

Sinds oktober 2014 is de vulkaan Turrialba actief. As en stenen worden wijd verspreid. De vulkaan ligt in de provincie Cartago op 71 kilometer ten oosten van de hoofdstad San José. De autoriteiten hebben de omwonenden geëvacueerd en het nationaal Park gesloten. Mijd de omgeving van de vulkaan en volg het nieuws.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Costa Rica in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Toeristen krijgen bij binnenkomst een visumstempel in hun paspoort. Hoe lang u mag blijven, bepalen de migratie autoriteiten. Dit kan minder zijn dan de maximale periode van 90 dagen. Voorkom problemen en controleer altijd zorgvuldig hoe lang u mag blijven. Krijgt u een visum korter dan 90 dagen? Dan kunt u, voor afloop van het visum, bij migratie om verlenging vragen. Hier zijn kosten aan verbonden.

Costa Ricaans - Panamese grens bij Sixaola (CR) en Guabito (PA)

Let op dat u stempels in uw paspoort krijgt van het land dat u verlaat en het land waar u binnenkomt. Ontbreken de juiste stempels dan kan dat leiden tot boetes of u komt het land niet in.

- Costa Rica naar Panama: bij het verlaten van Costa Rica moet u belasting betalen, dit kan bij de migratiedienst zelf. Aan het eind van de brug in Panama is aan uw linkerhand een kantoor waar u de belasting voor de Panamese regio betaalt. Het vignet dat u in uw paspoort krijgt is niet uw inreisstempel. Uw inreisstempel krijgt u bij de immigratiedienst, beneden op ongeveer 100 meter afstand van de brug.

- Panama naar Costa Rica: u krijgt uw uitreisstempel bij de Panamese migratiedienst. Deze bevindt zich op ongeveer 100 meter van de brug. De migratiedienst in Costa Rica bevindt zich aan het eind van de brug aan uw linkerhand.

Grens Costa Rica – Nicaragua bij Peñas Blancas (CR)

Voorkom problemen, let op dat u een uitreis- of inreisstempel krijgt. In het drukke en chaotische verkeer wordt dat vergeten.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON