Reisadvies

Burundi

Afbeelding Burundi
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 156 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bujumbura, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

De presidentsverkiezingen zijn op 21 juli 2015. In delen van Bujumbura komen in de avond en nacht schietpartijen voor. Ook vinden er regelmatig granaataanslagen plaats. In het noorden van Burundi, in de omgeving van Kayanza waren gevechten tussen het Burundese leger en rebellen. Hierbij vielen tientallen dodelijke slachtoffers.

Reis niet naar Burundi. Verblijft u op dit moment in Burundi en is uw verblijf niet noodzakelijk? Verlaat dan het land als dit op een veilige manier kan.

Internationale vluchten kunnen worden geannuleerd en grensovergangen kunnen sluiten.

Op 13 mei 2015 vond in Burundi een poging tot staatsgreep plaats. De presidentsverkiezingen zijn op 21 juli 2015. Voor en na deze verkiezingen kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. De situatie is instabiel en onvoorspelbaar. Als u in Burundi bent, vermijd alle niet noodzakelijke verplaatsingen in het land. Blijf uit de buurt van demonstraties en militaire wegversperringen.

Als u in Bujumbura bent, vermijd dan de buitenwijken van de stad en beperk vooral 's avonds en 's nachts uw verplaatsingen in de stad.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In het hele land kunnen demonstraties voorkomen, maar vooral in Bujumbura. Die kunnen mogelijk tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Zie ook laatste ontwikkelingen.

Slechte verkeersveiligheid

De rijstijl van de chauffeurs van de (mini)bussen en motortaxi’s is gevaarlijk. Reis daarom niet met (mini)bussen en motortaxi’s. Reist u over de weg? Plan uw route dan zo dat u voor zonsondergang aankomt. 

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 117 (politie), 25 72 25 050 en 25 72 88 435(ambulance), 118 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Bujumbura

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Bujumbura. Neem voor uw vertrek naar Burundi contact op met de ambassade over de veiligheidssituatie.

Onveilige gebieden

Reis niet naar Burundi. Verblijft u op dit moment in Burundi en is uw verblijf niet noodzakelijk? Verlaat dan het land als dit op een veilige manier kan.

Op 13 mei 2015 vond in Burundi een poging tot staatsgreep plaats. De presidentsverkiezingen zijn op 21 juli 2015. Voor en na deze verkiezingen is er een grote kans op geweldadige demonstraties. De situatie is hierdoor instabiel en onvoorspelbaar. Als u in Burundi bent, vermijd alle niet noodzakelijke verplaatsingen in het land. Blijf uit de buurt van demonstraties en militaire wegversperringen.

Criminaliteit

Er is veel criminaliteit in Burundi. De overheid is niet in staat om de veiligheid te handhaven. In het hele land zijn gewapende overvallen met dodelijke slachtoffers.

Criminaliteit in Bujumbura: vermijd volkswijken

In de hoofdstad Bujumbura komt criminaliteit voor. Wees alert. Vermijd de volgende volkswijken:

  • Kanyosha;
  • Musaga;
  • Kamenge;
  • Cibitoke;
  • Ngagara.

Reis na zonsondergang alleen per auto naar de overige delen van de stad.

Terrorisme

Burundi heeft soldaten naar Somalië gestuurd om er de vrede en veiligheid te bewaren, samen met Uganda. Beide landen nemen deel aan de vredesmissie AMISOM van de Afrikaanse Unie. De terroristische organisatie Al-Shabaab in Somalië dreigt nu bomaanslagen te plegen in Burundi. Vooral de hoofdstad Bujumbura is als doelwit genoemd.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties, maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Burundi in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON