Reisadvies

Bosnië en Herzegovina

Afbeelding Bosnië en Herzegovina
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 176 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Sarajevo, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties gemaakt. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staat er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte, download de app BZ Reisadvies in de Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Bosnië en Herzegovina. Het land zit in een economische crisis en de werkloosheid is hoog. Bovendien is er veel armoede en corruptie.

Informeer naar veiligheidssituatie

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Bosnië en Herzegovina. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Bosnië en Herzegovina op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 122 (politie), 124 (ambulance), 123 (brandweer). Vraag als dat mogelijk is aan iemand die de lokale taal machtig is, om u hierbij te helpen. Niet iedereen in Bosnië spreekt Engels.

Nederlandse ambassade in Sarajevo

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Sarajevo.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar bepaalde gebieden in Bosnië en Herzegovina. Er liggen daar landmijnen. Blijf daarom op de wegen en op de gemarkeerde wandelpaden.

Let altijd op, want de gedeelten waar landmijnen liggen zijn niet altijd goed aangegeven. De markeringen kunnen bijvoorbeeld door overstromingen zijn verdwenen. In de meeste gebieden is vastgesteld dat er geen landmijnen (meer) liggen. Op de website van het Bosnia and Herzegovina Mine Action Center kunt u nagaan of er mijnen liggen in een bepaald gebied.

Wilt u in de natuur wandelen? Dan kunt u dat het beste doen onder begeleiding van een wandelgids of een lokale bewoner die kennis heeft van het betreffende gebied.

Criminaliteit

Pas op voor zakkenrollers en berovingen in Bosnië en Herzegovina. Soms gebeurt dit onder dreiging van geweld. Kampeerders die korte of langere tijd stoppen op onbewaakte parkeerplaatsen of in de natuur worden regelmatig beroofd. Let goed op dat u nooit waardevolle spullen in uw auto of caravan laat liggen. Tassen en andere voorwerpen kunt u het beste in de kofferbak opbergen of uit het zicht opbergen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Bosnië en Herzegovina in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON