Reisadvies

Benin

Afbeelding Benin
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 191 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Cotonou, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Reist u naar Benin? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Reis alleen overdag. Na zonsondergang is er meer risico op criminaliteit. Ook is de verkeersveiligheid dan slechter.
  • Zorg dat u niet teveel geld op zak heeft.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Benin. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Homoseksualiteit is niet strafbaar. Toch kunnen Beniners op het openlijk uiten van homoseksuele geaardheid negatief reageren. Zij beschouwen dit als een schending van de openbare orde. Op die grond is vervolging wel mogelijk.

Seks met minderjarigen

Op seks met minderjarigen (onder de 21 jaar) staan strenge straffen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 18 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Cotonou

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Cotonou.

Onveilige gebieden

Criminele bendes kunnen zich makkelijk bewegen tussen Benin en Nigeria. Dit komt door de relatief open grenzen tussen deze landen. Gaat u naar het zuidoosten van Benin? Let vooral goed op in het gedeelte dat grenst aan de provincie (staat) Lagos in Nigeria.

Criminaliteit

Overvallen van gewapende bendes komen regelmatig voor in de volgende gebieden:

• het strand van Cotonou, onder andere dichtbij de luxe hotels;

• de omgeving van de stad Ouidah, vooral in de bossen;

• de weg tussen de steden Dassa en Djougou, vooral na zonsondergang en op zondag ook overdag;

• de weg tussen de steden Ndali en Djougou.

De weg tussen de steden Parakou en Malanville is niet veilig. Op verschillende trajecten wordt alleen in konvooi en onder politiebegeleiding gereden. Hou hier rekening mee en rij op die trajecten altijd in een groep van minimaal 2 auto’s.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties, maatregelen om malaria te voorkomen en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het consulaat van Benin in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Pinnen met creditcards

In Cotonou zijn enkele geldautomaten waar u met een Nederlandse pinpas geld kunt pinnen. In de rest van Benin kan dit alleen met een VISA-kaart bij een geldautomaat.

Oplichting via internet en e-mail

Oplichting via internet en e-mail vanuit Benin komt veel voor. Vaak zijn de Beninse criminelen met bendes in Nigeria verbonden. Ga niet in op voorstellen of financiële transacties vanuit Benin. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van motoren, jet-skis, auto’s of campers.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON