Reisadvies

Belarus (Wit-Rusland)

Afbeelding Belarus (Wit-Rusland)
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 175 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Warschau (Polen), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Belarus.

Grensgebieden in zuidoosten radioactief besmet

Belarus raakte in 1986 radioactief besmet door een ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl. Dat ligt in Oekraïne, net over de grens met Belarus. De radioactieve straling is nu zo sterk verminderd dat er geen gevaar meer is voor de volksgezondheid. In het zuidoosten van Belarus, vlakbij Tsjernobyl is er nog wel straling. In die gebieden mag u niet komen, ze zijn afgeschermd door de autoriteiten.

Strenge overheid en ordediensten

Belarus heeft een zeer strenge overheid. De ordediensten maken soms hardhandig een eind aan demonstraties en pakken dan demonstranten op. Het is raadzaam om demonstraties te vermijden. Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, in het bijzonder het ‘presidential administration office’ in Minsk. Maak ook geen foto’s van militaire objecten. Indien u foto’s neemt loopt u het risico te worden verhoord door de politie en/of inlichtingendiensten en kunnen deze autoriteiten de data deleten of de apparatuur in beslag nemen.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Belarus op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 102 (politie), 103 (ambulance), 101 (brandweer).

Geen ambassade in Belarus

Er is geen Nederlandse ambassade in Belarus. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Warschau (Polen). U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Minsk.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Belarus in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON