Reisadvies

Azerbeidzjan

Afbeelding Azerbeidzjan
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 225 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bakoe, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogt: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Maak geen foto’s van de metro en strategische objecten

Maak geen foto’s van de metro. Ook niet van gebouwen of wegen die door militairen of politie worden bewaakt.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Azerbeidzjan op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Bakoe.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Bakoe.

Geen hulp van Nederlandse ambassades bij verblijf in de Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach

Verblijft u in Nagorno-Karabach of de 7 bezette provincies? Dan kunnen de Nederlandse ambassades in Bakoe en Tbilisi (Georgië) geen hulp verlenen.

Deze 7 provincies zijn:

  • Kalbajar;
  • Lachin;
  • Gubadly;
  • Zangilan;
  • Fizuli;
  • Jabrayil;
  • Agdam.

Onveilige gebieden

Het ministerie van Buitenlandse zaken adviseert u niet te reizen naar het grensgebied met de Noordelijke Kaukasus. Reis ook niet naar de grensgebieden met Nagorno-Karabach, Armenië en Nachcivan.

Reis niet naar grensgebied met Noordelijke Kaukasus

Het ministerie van Buitenlandse zaken adviseert niet te reizen naar het grensgebied met de (Russische) Noordelijke Kaukasus. Er is daar onrust en geweld. En er worden ontvoeringen gepleegd.

Reis niet naar de grensgebieden met Nagorno-Karabach, Armenië en Nachcivan

Er is een conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië. Als gevolg daarvan is Nagorno-Karabach feitelijk afgescheiden van Azerbeidzjan. De 7 provincies Kalbajar, Lachin, Gubadly, Zangilan, Fizuli, Jabrayil en Agdam zijn bezet gebied. Reizen naar Nagorno-Karabach en de 7 bezette provincies is vanuit Azerbeidzjan niet mogelijk. Sinds 1994 is er een wapenstilstand. Maar er zijn nog regelmatig schietincidenten langs de grens tussen Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan en in de buurt van de bestandslijn. Ook zijn er in dat gebied landmijnen. Aan de grens met Nachcivan kunnen ook schietincidenten voorkomen.

Veiligheidsrisico’s voor de overige delen van Azerbeidzjan.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige delen van Azerbeidzjan. Dat komt door verschillende spanningen in de regio. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Volg de berichten in de media. Informeer u over de actuele gebeurtenissen.

Criminaliteit

Criminaliteit komt voor in Azerbeidzjan. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag waardevolle spullen niet zichtbaar;
  • Neem de officiële taxi’s;
  • Vermijd na zonsondergang slecht verlichte straten en achterbuurten.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Azerbeidzjan in Den Haag. Controleer welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON