Reisadvies

Angola

Afbeelding Angola
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 327 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Luanda, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Houd bij reizen naar Angola rekening met het volgende:

  • Maak geen foto’s van mensen in uniform, militaire objecten, openbare gebouwen, bruggen, luchthavens, enzovoort. Dat is verboden;
  • U moet altijd kunnen aantonen wie u bent. Draag daarom altijd uw paspoort bij u;
  • Buiten de grotere steden kunt u niet altijd mobiel bellen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 113 (politie), 116 (ambulance) 115 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Luanda

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Luanda.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Angola. In de binnenlanden liggen landmijnen. Let extra op in deze gebieden. Blijf  altijd op de begaanbare wegen en in bewoonde gebieden.

De hoofdstad Luanda heeft geen volkomen veilige buurten. Krotten en villa’s staan naast elkaar.

Criminaliteit

De criminaliteit in Angola neemt toe. Gewapende overvallen en berovingen komen veel voor. Veel mensen bezitten een wapen. Controle daarop vindt nauwelijks plaats. Er vinden gewelddadige autodiefstallen plaats. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Kent u de situatie ter plekke niet goed? Laat dan een contactpersoon uw bezoek aan Angola regelen. Zorg dat uw contactpersoon u ophaalt van het vliegveld;
  • Ga na zonsondergang niet alleen de straat op;
  • Houd bij het autorijden altijd alle portieren op slot en de ramen gesloten. Let goed op wat er om u heen gebeurt;
  • Ga niet in het donker de weg op, vooral niet in gebieden die u niet kent;
  • Pas op voor dronken chauffeurs, vooral in het weekend aan het eind van de middag en 's avonds.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Malaria komt overal in Angola voor. In de provincie Cabinda komt dit veel voor. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties, maatregelen om malaria te voorkomen en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Angola in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Angola is een zeer duur land en niet ingesteld op toeristen. Het kan handig zijn uw verblijf vooraf te plannen met een lokale contactpersoon. Op die manier kunt ongewenste verrassingen vermijden.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON